Börtönbe megy a zsaroló berettyóújfalui boltos és testvére

Jogerősen börtönbüntetésre ítélt a Nyíregyházi Törvényszék egy nőt és testvérét, akik 2011-ben fenyegetéssel és zsarolással próbálták meg rávenni üzlethelyiségének bezárására egy boltost a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban - tájékoztatta a törvényszék helyettes szóvivője kedden az MTI-t.

Toma Attila elmondta, a bíróság elsőrendű vádlottat két év, végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel, míg az asszony testvérét három év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta, folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntette és zaklatás vétsége miatt.

Az elsőrendű vádlott és a sértett között ellenét alakult ki, mivel mindketten ugyanolyan üzleti tevékenységet folytattak Berettyóújfaluban. Először az elsőrendű vádlott férje kérte a sértettet üzletének bezárására, majd különböző hatóságoknál feljelentette. Később a nő a testvérét kérte meg a konkurens boltos megfenyegetésére - ismertette a szóvivőhelyettes.

A másodrendű vádlott 2011 augusztusa és októbere között a sértettet és az alkalmazottját SMS-ben, az üzletnek helyet adó épület tulajdonosát pedig telefonon többször megfenyegette. A férfi tüzet gyújtott az üzletnél, valamint a sértett egy másik, Debrecenben lévő üzlethelyiségének ajtaját is felgyújtotta, megfenyegetve a sértett munkatársát és egy újabb üzlethelyiség tulajdonosát és annak édesanyját. A fenyegetések miatt a tulajdonos felmondta a bérleti szerződést.

A Nyíregyházi Járásbíróság februárban az elsőrendű vádlottat - mint felbujtót - halmazati büntetésül négy év, a másodrendű vádlottat négy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte zsarolás bűntette, zsarolás bűntettének kísérlete, illetve rongálás vétsége miatt. Mindkét vádlottra négy-négy év közügyektől való eltiltást is kiszabott a bíróság.

Az elsőfokú határozat ellen az ügyész, a vádlottak és a védők is fellebbezést jelentettek be. A másodfokon eljáró törvényszék amellett, hogy mindkét vádlott esetében enyhítette a korábban kiszabott büntetést, az elsőrendű vádlottat felmentette a felbujtóként elkövetett rongálás vétsége alól - közölte Toma Attila.

A törvényszék ítélete - fellebbezések hiányában - jogerőre emelkedett - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.