Börtönbe megy a szabolcsi uzsorás család

Két és fél évtől négy évig terjedő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék azt az öt vádlottat, akik pénzkölcsönöket nyújtottak alacsony jövedelmű embereknek 100 százalékos kamatra, majd a tartozásokon felül további összegeket követeltek tőlük - közölte a törvényszék elnökhelyettese-szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Nyakó Zsuzsanna elmondta: a törvényszék a Nyíregyházi Városi Bíróság 2010. decemberében meghozott elsőfokú ítéletét hagyta helyben, melyben a vádlottakat folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében mondta ki bűnösnek.

A bíróság az öt vádlott közül az elsőrendűt három év, másod- ,harmad- és negyedrendűt négy év, ötödrendűt pedig két év hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta, mellékbüntetésként pedig valamennyi vádlottat eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A tényállás szerint elsőrendű B. Tamás, másodrendű G. István, negyedrendű G. Istvánné, illetve közös gyermekük, a harmadrendű G. István Zorán és annak élettársa, az ötödrendű L. Marianna 2003-tól kezdve a sértetteknek pénzkölcsönöket nyújtott 100 százalékos kamatra, emellett hitelre élelmiszert is adtak részükre. A vádlottak a sértetteket a pénzösszegek visszafizetése, valamint további összegek megfizetése érdekében folyamatosan veréssel és megöléssel fenyegették és zsarolták.

A megfélemlített sértett családok közül volt olyan is, akik hitelezőiktől menekülve, néhány hónapos gyermekükkel együtt bujkálni kényszerültek - tette hozzá a szóvivő. A rendőrségen tett feljelentések nyomán eljárás indult a vádlottak ellen, de a sértettek a feljelentéseket később visszavonták.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlottak védelmét ellátó három ügyvéd elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés miatt fellebbeztek. A törvényszék a vádlottak fellebbezését elutasította, s a város bíróság ítéletét hagyta helyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.