Börtönbe zárták a hivatalvezetőt, így már házasodhatnak a melegek

Kentucky Rowan megyéjében megkezdték a meleg és leszbikus párok házassági engedélyeinek kiadását. Ehhez arra volt szükség, hogy egy szövetségi bíró börtönbe küldje a megyei hivatal keresztény hitére hivatkozva ellenszegülő vezetőjét.

35 dollár 50 cent lesz, gratulálok – ezekkel a szavakkal rázta meg James Yates és William Smith kezét a Kentucky államban lévő Rowan megye helyettes hivatalvezetője, Brian Mason. A két férfi boldogan vette át házasságkötési engedélyét. Barátaik közben a Reuters tudósítása szerint azt skandálták: „Győzött a szerelem!”

Yates és Smith boldogságának útjába mostanáig az eddigi öt kérelmüket visszautasító megyei hivatalvezető, Kim Davis állt. A hitére hivatkozó asszony szembeszegült a legfelső bíróság júniusi döntésével, amely az USA egész területén engedélyezte az egynemű párok házasságát. Davis akkor sem hátrált meg, amikor egy szövetségi bíró utasította a házassági engedélyek kiadására. Inkább bezárkózott irodájába és lehúzta a redőnyt.

Kim Davis
Kim Davis
Reuters

David Bunning bíró válaszul elrendelte a nő elzárását. Hat helyettese közül csak egy – a fia – tagadta meg az engedélyek kiadását, őt azonban a bíró nem csukatta le. A többiek pénteken kinyitották a hivatalt. Davisnek van egy-két hete, hogy gondolkodjon. Bunning bíró úgy véli, hogy a vallási meggyőződés nem adhat alapot a bíróság jogerős döntéseivel való szembeszegülésre.

Tüntetők és ellentüntetők várják a bírósági meghallgatásra érkező Davist Rowan megyében
Tüntetők és ellentüntetők várják a bírósági meghallgatásra érkező Davist Rowan megyében
Chris Tilley / Reuters

Nem mindenki osztozik azonban James és William boldogságában. Davis férje egy Szodomát és Gomorrát emlegető transzparenssel tiltakozott, Bunning bíró pedig halálos fenyegetéseket kapott.

Rendőr kell a násznép mellé

Esküvői rendőrséget hozott létre a belügyminisztérium az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaságban, Adigeföldön. Az egység feladata, hogy megakadályozza az autós nászmeneteket kísérő „féktelen örömnyilvánításokat”, amelyek a közbiztonságot is veszélyeztethetik. Az ilyen felvonulások nemcsak közlekedési gondokat okozhatnak, hanem az is gyakran előfordul – főleg a kaukázusi vidékeken –, hogy a násznép tagjai a levegőbe lövöldöznek. Ezt Oroszországban súlyos pénzbírsággal büntetik – így rendelkezik egy törvény, amelyet két éve Vlagyimir Putyin elnök javaslatára fogadtak el, miután Moszkva főutcáján, a Tverszkaján is lövöldözve vonult végig egy esküvői konvoj. (Newsru.com)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.