Börtönbe mehet az osztrák gázoló

Az osztrák férfi dzsipjével Körmend közelében elütött egy kerékpárost, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. Az autót egy pajtában rejtette el, majd egy ismerősével Ausztriába vitette magát. Tettéért 1 év 10 hónap börtönbüntetést kapott.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásában és a segítségnyújtás elmulasztásában bűnösnek mondta ki és börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Körmendi Járásbíróság azt az osztrák férfit, aki még 2013 októberében terepjárójával Körmend közelében elütött egy kerékpárost, majd cserbenhagyta áldozatát, aki belehalt sérüléseibe.

Az osztrák férfi a nem jogerős ítélet szerint több közlekedési szabályt is megszegett, miközben a vele szemben szabályosan közlekedő, láthatósági mellényt viselő kerékpárost elütötte és cserbenhagyta, ezért a jármű vezetőjét a bíróság első fokon 1 év 10 hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és három évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A vádlott az ítélet szerint egy olyan útszakaszon kezdett előzésbe, ahol ezt előzni tilos tábla tiltotta és ahol 60 kilométer óránkénti sebesség megengedett, ám az előzés miatt az ütközés pillanatában a férfi 115-125 kilométer óránkénti sebességgel közlekedett autójával.

A személygépkocsi vezetője fékezett, észlelte az ütközést, ennek ellenére megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott a baleset helyszínéről. A bíróság nem fogadta el azt a védekezését, hogy azt hitte, vaddal ütközött.

A balesetet követően a férfi a rendszámától megfosztott sérült járművet egy magyar vadásztársának pajtájában rejtette el, ismerőse pedig - akit a bíróság az elsőfokú bűnpártolás vétsége miatt 225 ezer forint pénzbüntetésre ítélt - saját kocsijával Ausztriába vitte.

Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett, a másodrendű vádlott három nap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.