Börtönbe küldtek egy diákot, mert csalt a vizsgán

A 17 éves Ruby Rai a legjobb záróvizsgát írta az indiai Bihár államban, de miután újra megíratták vele a tesztet, csúfosan megbukott. A fiatal lányt csalás miatt két hétre börtönbe küldték.

Rubyt, miután megírta az állam legjobb érettségi vizsgáját, egy tévécsatorna meginterjúvolta. Amikor a lányt arra kérték, hogy betűzze le a „political science" kifejezést (ebben a tárgyban érte el a legjobb eredményt), hibázott, sőt, félreértve a témát, a főzésről akart beszélni. Az interjú vírusként terjedt el Indiában és természetesen eljutott a Bihár állami oktatási testülethez is, akik gyanút fogtak és arra kötelezték a lányt, hogy ismételje meg a vizsgát.

A 17 éves lány depresszióra hivatkozva próbálta megúszni az ellenőrzést, de végül szombaton egy héttagú bizottság előtt számot kellett adnia a tudásáról. Mint kiderült, a legelemibb kérdésekre sem tudja a választ, a legmegdöbbentőbb mégis az volt, hogy amikor arra kérték, írjon néhány sort a hindu költőről, Tulsidasról (1532–1623). Ruby mindössze annyit írt: „Tulsidas ji pranam", azaz Üdvözletem Tulsidasnak.

A bukás után a lányt csalással gyanúsították meg és bíróság elé állították, ahol kéthetes, börtönben letöltendő vizsgálati fogságra ítélték. A védelemnek most arra kell bizonyítékot szereznie, hogy a lány kiskorúnak tekinthető ebben az ügyben.

Az interjú után a rendőrséi nyomozást indított, melynek során 18 embert, köztük több diákot és a Visnu Roy főiskola igazgatóját, Baccha Rai-t is előállították.

Ruby mellett eddig három kitűnően vizsgázó végzős eredményeit törölték. Az egyikük, aki a tudományokban volt elvileg a legerősebb, azt sem tudta megmondani, hogy a H2O minek a kémiai képlete. A négy csaló közül csak Ruby állt bíróság elé a hétvégén, a többiek szökésben vannak.

Ruby Rai a bíróságon arra hivatkozott, hogy ő csak annyit mondott az apjának, segítsen átmenni az érettségin, mire szülők és az iskola igazgatója csúcstanulót csináltak belőle. A csalás részleteinek tisztázása még tart, de valószínű, hogy a tesztlapokat és az esszéket tartalmazó, lezárt borítékokat bontották meg és így cserélték ki több diák munkáját.

A BBC azt írja, Ruby Rait vasárnap a bíróság börtönbüntetésre ítélte. A lánynak július 8-áig kell a rácsok mögött maradni. A büntetést elrettentésnek szánják, mert a rendkívül szegény Bihár tartományban az érettségi olyan fontos dolog, hogy az elmúlt években nagyon megszaporodtak a csalások. Tavaly szülőket ítéltek el amiatt, mert a vizsga idején egy iskola falaira felkapaszkodva, az ablakpárkányokon csimpaszkodva próbálták lesúgni a helyes megfejtéseket a gyerekeiknek.

A helyi média beszámolói szerint idén az iskolai és egyéb hivatalnokok rengeteg kenőpénzt kaptak azért, hogy a vizsgák jobban sikerüljenek.

A lány bebörtönzése sokakból erős reakciót váltott ki, a döntést elítélte Upendra Kushwahaemberi erőforrás miniszter is, mert szerinte nem a diákokat kellene büntetni a tanárok és a szülők hibái miatt. A miniszter úgy véli, a hiba a rendszerben van, mert túl nagy terhet ró a szegény családok gyermekeire.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.