Börtönbe küldhetik, mert megitatta a vágóhídra szánt disznókat

Akár tíz évre börtönbe is kerülhet az a kanadai állatvédő aktivista, aki még a nyáron inni adott néhány disznónak, akiket épp a vágóhídra szállítottak volna.

„Kötelességünk enni adni annak, aki éhes és megitatni, aki szomjas. Nem fogadom el a bírságot, inkább börtönbe megyek” – reagált a 48 éves Anita Krajnc, miután feljelentették és bírságot szabtak ki rá, amiért társaival együtt még a nyáron megetetett és megitatott egy teherautónyi vágóhídra szánt sertést – írja a The Mirror.

Az aktivisták egy út mellett várakoztak a teherautókra, s amikor az egyik a közlekedési lámpánál megállt, odafutottak, üvegekből itatni kezdték az állatokat és gyümölcsöt dobáltak be nekik.

Kanadában a sertéseket vagyontárgyként kezelik, és lehetőség van akár 36 órán át étlen-szomjan, pihenés nélkül szállítani őket. Ez ellen lépnének fel az aktivisták, de a sertéstartók szerint az ilyen akciók fenyegető kockázatot jelentenek az állatokra nézve, és veszélyeztetik a közúti forgalom biztonságát is.

A június 22-i akció során Krajnc összetűzésbe került a Van Boekel Hog Farm kamionsofőrjével, aki megkérte rá, hogy hagyja abba az itatást. Az akcióról videó is készült.

Másnap a rendőrség közölte a nővel, hogy hivatalos panasz érkezett ellene, és rosszindulatú károkozással vádolják. Az ügy bíróságra került, hétfőn hirdettek ítéletet a miltoni bíróságon. A nőt átszámítva több mint egymillió-egyszázezer forintos bírság megfizetésére kötelezték. Ha nem fizet, akár tíz évre is börtönbe kerülhet.

A bírósági dokumentumok szerint Krajnc, aki a Torontói Disznómentő nevű szervezet vezetője, „ismeretlen” folyadékot permetezett a sertésszállító teherautóba. A panaszos, Eric van Boekel azt elismeri, hogy az asszonynak joga van tiltakozni és kinyilvánítani a véleményét, de ennek nevében nem veszélyeztetheti az ő állatállományát. Szerinte az aktivisták ezt tették, amikor a közlekedési lámpánál megrohamozták a teherautót, és hozzányúltak a sertéseihez.

Van Boekel szerint az emberek is veszélyben voltak, mert ha benyúlnak a disznókhoz, miközben a lámpa zöldre vált, megsérülhettek volna. „Nem akarok felelőssé válni bárki megnyomorodásáért” – teszi hozzá. Más állattartók is megszólaltak az ügyben, többen azt mondták, hogy a malacok egymásban is kárt tehettek volna a vízért való tülekedésben – írja a Telegraph.

A sertéstartók érvei ellenére Krajns az állatvédő szervezetek globális támogatását élvezi, amolyan celebbé vált körükben. Azt mondja, helyesen cselekedett, ezért nem hajlandó kifizetni a bírságot. Inkább börtönbe vonul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.