Börtönbe küldhetik az adóellenőröket „megkocsikáztató” Uber-sofőrt

Személyi szabadság megsértéséért emelt vádat az V. és XIII. kerületi ügyészség egy 46 éves Uber-sofőr ellen, aki a május 11-én megautóztatott két adóellenőrt, akik jegyzőkönyvet akartak felvenni az ellenőrzésük tapasztalatairól.
A NAV ellenőrei az ismert telefonos applikáción keresztül rendeltek kocsit maguknak azzal, hogy a II. kerületbe szeretnének utazni. A fuvar végén igazolták magukat és közölték a sofőrrel, hogy jegyzőkönyvet kell felvenniük az ellenőrzés tapasztalatairól.

Ennek egyáltalán nem örült a sofőr. Megpróbálta kitessékelni az autójából az adóellenőröket, ők azonban közölték, hogy addig nem szállnak ki, amíg a jegyzőkönyvet el nem készítették. Egy darabig még vitatkozott velük a sofőr, majd a két ellenőrrel a kocsijában elhajtott.

Hiába tiltakoztak a NAV-osok, a sofőr közel 20 percen át autóztatta őket, majd a XIII. kerültei körzeti megbízotti iroda előtt megálltak. Mindannyian kiszálltak. Kis ideig úgy tűnt a sofőr jobb belátásra tért, de aztán megint visszaült a kocsijába. Az adóellenőrök követték.

„Egyértelműen közölték a sofőrrel, hogy csak azért ülnek be újra az autójába, hogy a jegyzőkönyvet fel tudják venni”, derül ki a sofőr ellen benyújtott vádiratból. 

Ez sem hatotta meg azonban az uberest. Gázt adott és még legalább fél órán át bolyongott céltalanul a városban az adóellenőrökkel, míg végül a Lehet téren megállt és beleegyezett a jegyzőkönyv felvételébe is.

Az ügyészség álláspontja szerint a sofőr azzal, hogy közel ötven percen keresztül akaratuk ellenére autóztatta az adóellenőröket, két rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettét követte el.

Ezt a bűncselekményt a Btk. alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, a kerületi ügyészség pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a vádlottal szemben. A büntetés kiszabásának tekintetében azonban a vád nem köti a bíróságot, így akár börtönbe is kerülhet az adóellenőröket megautóztató uberes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.