Börtönkosztért fizetnek a britek

Már a harmadik börtönétterem nyílt meg a héten Londonban. A Clink - magyarul Sitt- étteremlánc különlegessége, hogy az egyes éttermek börtönökben találhatók, az ételeket a pedig rabok készítik és szolgálják fel.

Az ötlet kitalálója, Alberto Crisci jótékonysági céllal alapította meg 2009-ben az első éttermet, hogy a rabok szabadulásuk után, szakképzett tudással rendelkezve könnyebben boldoguljanak a mindennapokban. A program sikerességét a börtönéttermek vezetői számokkal is alá tudják támasztani: 2012 decemberében közölt adatok szerint a Clink programban részt vevők 12,5 százaléka volt visszaeső bűnöző-szemben a brit 47 százalékos átlaggal- írja a CNN.

A zártkörű személyzet tagjai olyan rabok lehetnek, akik büntetésük utolsó 6-18 hónapját töltik. A rabok teljes állásban, heti 40 órát dolgoznak.

A Clinkbe a menő éttermekhez hasonlóan 2 nappal előre kell asztalt foglalni, ebben az esetben azonban ez biztonsági előírás. A börtönétkezőkben csak reggelizni vagy ebédelni lehet, hétfőtől péntekig. A vendégnek ujjlenyomatait tartalmazó papírt, igazolványképet, személyazonosságot igazoló iratot kell magával vinnie és esetlegesen egy – a repterekhez hasonló- rutin ellenőrzésen kell részt vennie. Az éttermet 18 év alatti személy nem látogathatja, telefont, nagy méretű táskát, laptopot és éles tárgyat nem lehet bevinni. Az evőeszközök műanyagból vannak, alkoholt pedig nem szolgálnak fel.

A vendégek emellett 80 dollárnál több készpénzt nem tarthatnak maguknál, a fizetés csekkel vagy előre meghatározott számlával történik.  Emellett az újonnan nyílt étteremben öt 24 fős asztal áll nagyobb társaságok fogadására.

A komoly intézkedések azonban nem ijesztik el a látogatókat: tavaly 18 ezren látogattak a wales-i étterembe, átlag 35 dollárt fizetve egy háromfogásos menüért és egy kávéért.

Az eddig megnyitott három étterem közül kettő kapott helyet szigorúan őrzött börtönben. Angliában a börtönöket veszélyességüktől függően A-tól D-ig kategorizálják, az A minősítés a legszigorúbban őrzöttet jelöli, a D pedig az úgy nevezett nyitott börtönöket, ahol a rabok minimális felügyelet mellett, nyitott cellaajtók mögött élnek. A brixtoni és a wales-i étterem B, a Surrey-i pedig D kategóriájú börtönben található. Utóbbi esetben az étterem egy börtönhöz csatolt épületben és nem magában a börtönben található.

A börtönéttermekben kizárólag európai ételeket lehet rendelni, az étlap negyedévente, az évszakokhoz és különleges alkalmakhoz mérten változik. A börtönök a helyi termelőket támogatva, az alapanyagokat tőlük veszik. Felszolgálás előtt az elkészült ételeket ellenőrzik.

A brixtoni börtön mintamenüje párolt rákot, tésztába göngyölt füstölt makrélát, fűszerekkel ízesített karajt erdei vadgombával és articsókás lasagnát tartalmaz.

Ugyan az étterem lánc eddig veszteséges, a következő 3 évben tízre szeretnék növelni a börtönéttermek számát. Crisci saját alaptőkéből több mint 116 millió forintnak megfelelő fontot fektetett be, azonban minden Clink étterem évente megközelítőleg 58 millió forintnak megfelelő font veszteséggel jár. A különleges éttermek fenntartását magánszemélyek, az állam és a királyi büntetés végrehajtó is támogatja. Ezekből és a vendégektől származó bevételekből próbálják fenntartani az éttermeket.

Nem a börtönéttermek az első jótékonysági céllal működtetett étterem az Egyesült Királyságban: 2002-ben a híres szakács, Jamie Oliver nyitotta meg Fifteen (azaz tizenöt) nevű éttermét Londonban, ahol munkanélküli fiatalok mehettek szakácsok tanoncnak

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.