Legyen Ön is borszakértő!

Ha valaki szereti a borokat, szívesen jár kóstolókra, de rosszul érinti, hogy nem tudja megfelelő szavakkal jellemezni a felszolgált italt, azok számára lehet jó egy alapfokú borszakértő tanfolyam. Viszonylag rövid idő alatt ugyanis bárki hozzáértővé válhat, csupán idő és pénz kérdése az egész.

Ma már országszerte több egyetem és főiskola is kínál szőlész-borász felsőfokú szakképzést, amelynek keretén belül a hallgatók megtanulják többek között a talajvizsgálatokat, a feldolgozás technikáit, a metszést és a borkészítést, de bepillantást nyerhetnek a borkereskedelem és a logisztika világába is. Ha tehát valaki borász szeretne lenni, saját bort szeretne készíteni, érdemes beiratkoznia.

Viszonylag rövid idő alatt bárki hozzáértővé válhat, csupán idő és pénz kérdése az egész
M. Schmidt János 2012.09.12. Digitális 2012. szeptember 12. Borfesztivál a Budai Várban. Fotó: M. Schmidt János

Ha azonban valaki csak hobbiszinten foglalkozik a borral, érdemes inkább egy néhány napos tanfolyamban gondolkozni. Magyarországon négy olyan képzőközpont működik, ahol lehetőségünk van a világ legjelentősebb, 1969-es alapítású boroktatási központja, a WSET London (Wine & Spirit Education Trust) által kiadott nemzetközi oklevél megszerzésére. Mindegy melyiket választjuk, ugyanis ezek a helyek sztenderd nemzetközi tananyaggal dolgoznak, a világ minden táján ugyanaz a vizsgakövetelmény is. Épp ezért kifejlesztettek egy objektív kóstolási módszert is, melynek segítségével ugyanazokkal a szavakkal, ugyanazon szempontok alapján értékelhetik a különböző borokat. Erre azért is van szükség, mert egy másik személynek például mást jelent a narancsos-málnás rózsaszín kifejezés - ha például egy rosé színét próbáljuk jellemezni - mint nekünk. Így a szubjektív jellemzések helyett pontos, előre meghatározott kifejezésekkel értékelhetjük a kóstolt italt.

Azok számára, akiknek szenvedélyük a bor, de komolyabban nem szeretnének vele foglalkozni, az alapfokú tanfolyam a legmegfelelőbb. Itt a bor-étel párosítás alapjairól, a hazai borvidékekről és szőlőfajtákról, valamint a szőlőtermesztésről és borkészítésről tanulhatnak az érdeklődők. Szakértő bizonyára senki sem lesz, de a következő borvacsorán magabiztosabban mer majd megszólalni és alkot véleményt a kóstolt italról, aki elvégzi a néhány napos tanfolyamot.

Ha valaki felszolgálóként vagy egy borkereskedésben dolgozik, jobban jár a középfokkal, melynek keretén belül már szó esik a bor megfelelő tárolásáról, az oktatók előadást tartanak azon tényezőkről, melyek befolyásolják a bor stílusát, minőségét és árát, szó lesz a címkéről és a nemzetközi szőlőfajtákon keresztül megismerhetik a világ főbb borvidékeit. Ezen kívül a résztvevők betekintést nyerhetnek az erősített borok, a pezsgők és habzóborok, valamint a párlatok világába is. Középfokon magyarul vagy egy választott idegen nyelven lehet vizsgázni, hogy melyik központban milyen nyelvet választhatnak az érdeklődők, az a vizsgáztatóktól függ. Itthon többek közt angolul, németül vagy franciául adhatunk számot a tudásunkról. Aki átmegy a teszten, az nemzetközi papírt szerez.

A hat-hét napos, felsőfokú borismereti tanfolyam pedig a világ legjelentősebb borvidékein keresztül mutatja be a különböző borstílusokat. A középfokhoz hasonlóan itt is érdemes idegen nyelven vizsgát tennie annak, aki nemzetközileg elismert bizonyítványt szeretne.

Aki igazi borszakértő szeretne lenni, hivatásszerűen szeretne foglalkozni ezzel, az WSET diplomát is szerezhet. Igaz, erre Magyarországon nincs lehetőség. A diplomakurzust a világon (Anglián kívül) csak 16 helyen lehet hallgatni, köztük a tőlünk nem is olyan távoli Ruszton, Ausztriában. A képzés két éves, és a végén a diplomával rendelkezőket Magyarországon a nemzetközi borakadémikus címmel illetik.

A soklépcsős képzés tetején a Master of Wine cím elnyerése áll. Ilyen vizsgát először 1953-ban tartottak, akkor a „Borkereskedők Tiszteletreméltó Társasága”, és a „Bor és Szesz Társaságának" tagjai döntöttek, és hat jelölt kapta meg a címet. Az elmúlt hatvan év során mindössze 366-an szereztek ilyen képesítést, e pillanatban mindössze 312 Master of Wine él a világban (közülük a hétvégén tízen Budapesten lesznek és közös kóstolót tartanak a VinCE Budapest Wine Show-n) és ebbe a szűk elitbe egyetlen magyar sem került mostanáig. – A tanfolyam legendásan kemény, csak az jelentkezhet, aki már rendelkezik valamilyen komolyabb boros végzettséggel – mondja Németh Ágnes, a VinCE magazin főszerkesztője. Itthon többen is próbálkoznak kitartóan, van, akinek már sikerült az elméleti vizsga, a gyakorlati rész azonban gondot okoz. – Itthon a nemzetközi borok választéka meglehetősen szűk, míg Londonban például bármi beszerezhető. Ha Magyarországon valaki német borokat szeretne kóstolni, valószínűleg jobban jár, ha netshopon keresztül rendel magának, mert az üzletek polcain szinte egyáltalán nincsenek – teszi hozzá a szakember.

Annak, aki borszakértő szeretne lenni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Egy alapfokú tanfolyam ára 30-50 ezer forint körül, a középfok 60-80, a felsőfok 120-140 ezer forint körül mozog, míg a diploma megszerzése akár egymillió forintba is kerülhet.

WSET alap-, közép-, és felsőfokú képzésen a Borkollégiumban,a CEWI-ben (Central European Wine Institute) és a Vinopolisban lehet részt venni, a DiVino Borbár pedig alap-, és középfokú tanfolyamok indít.

– Körülbelül 60-40 százalék a laikus borkedvelők és a szakmabeliek aránya, jócskán akad borász és sommelier is az előadásokon – mondja Sánta Zoltán, a Borkollégium oktatási felelőse, aki maga is ruszti Weinakademie Österreich Diploma kurzusán végzett. Hasonló az arány a CEWI-nél is, tudtuk meg Horkay Dávidtól, a CEWI irodavezetőjétől.

A DiVino Borbárt leginkább a fiatalabbak keresik fel, a legtöbb növendék 25 és 35 év közötti. – A hivatalos oktatás keretén belül leadott szakmai tananyagon túl szervezünk kirándulásokat, amelyek alkalmával terepgyakorlatra megyünk, dolgozunk a szőlőben, címkét tervezünk, bort házasítunk, és elkészítjük az osztály borát – mondja Nagy Tamás, a borbár sommelier-je, aki szintén Ruszton szerezte diplomáját. – Olyan a hangulat, mint egy középiskolai osztályban. A sikeres vizsga után még egy tablóképet is készítünk, hogy senki se felejtse el az együtt töltött időt – teszi hozzá a szakember.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.