Borkai elnézést kér a szúnyogok miatt

Elnézést kérek a győriektől és az ide látogatóktól azért, mert a vélhetően késedelmesen megkezdett gyérítés miatt szenvednek a szúnyogcsípésektől a szabadban az emberek – mondta Győr polgármestere, majd hozzátette: azért is elfogadhatatlan a szakmai mulasztás, mert pénzhiány nem akadályozza a szúnyogirtást.

A folyók városában évről évre rengeteg pénzt kell költeni a szúnyoggyérítésre. Tavaly, az árvízi időszakban csak az önkormányzatnak 230 millió forintjába került a vérszívók elleni harc.

– A szükséges pénz az idén is rendelkezésünkre áll a költségvetésben, ha pedig kevésnek bizonyulna, átcsoportosítással teremtjük elő. Anyagi akadálya tehát nincs a hatékony szúnyoggyérítésnek – jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján Borkai Zsolt polgármester.

A tavaszi csapadékos, szeles időjárás, a kisebb árhullám, a hirtelen jött kánikula miatt robbanásszerűen alakult ki a szúnyoginvázió Győrött. A szúnyogok győri elszaporodásához az is hozzájárul, hogy a környező kisebb településeknek nincs pénzük az irtásra, így a szél sokszor tömegével sodorja a város fölé a vérszívókat. 

A polgármester szerint magyarázat van tehát a sok szúnyogra, ám ez nem érdekel senkit, kizárólag az a fontos, hogy a győriek és az ide látogatók nyugodtan, csípések nélkül tölthessék estéiket a szabadban – fogalmazott Borkai Zsolt, majd hozzátette:

– A város vezetőjeként a felelősséget én vállalom, elnézést kérek mindenkitől. Sági Géza elnök-vezérigazgató úrtól, a közszolgáltató Győr-Szol vezetőjétől  pedig azt kérem, indítson belső vizsgálatot annak kiderítésére, ki követte el a szakmai hibát, a késlekedést.

– Az idén eddig 30 millió forintot fordítottunk a szúnyoggyérítésre, a jelek szerint nem elég hatékonyan – ismerte el a vezérigazgató. Április 18-tól június 8-ig hat alkalommal végeztek biológiai és kémiai irtást, mostantól azonban minden nap fölszállnak a repülők, s folyamatos lesz a légi szúnyoggyérítés – ígérte Sági Géza, aki még egy-két nap türelmet kért a győriektől és a városba érkezőktől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.