Varázsgömbbel jönne haza Bora Boráról

– Karácsonyra varázsgömböt kért az unokám, hogy annak segítségével jusson haza Magyarországra – mondja Nyíri Iván, aki kedden a budapesti francia nagykövetség előtt éhségsztrájkot kezdett a Francia Polinéziában rekedt, válófélben lévő leánya, Nyíri-Kovács Patrícia és unokája, Lee Noah ügyében. Hogy nyomatékot adjon a régóta húzódó ügynek, a nagykövetséggel szemközti kerítésre kitette szerettei fotóit Relachez-les! (Engedjék el őket!) felirattal.

Patrícia és kisfia lassan négy éve él – akaratuk ellenére – Bora Bora szigetén. Ahogy az ügyben kedden szintén megszólaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogalmazott, az édesanya és a gyermeke bonyolult nemzetközi jogi labirintusba keveredett. A férj bizonyíthatóan hamis papírokkal érte el, hogy a gyereket Francia Polinéziából ne engedjék kiutazni.

– A helyzet jogilag nehezen megoldható, emberileg viszont tarthatatlan – hangoztatta Szijjártó, aki Laurent Fabius francia külügyminiszterrel és Harlem Désir francia külügyi államtitkárral is tárgyalt az ügyről. Désir ígérete szerint a június 22-i EU-csúcsig Párizs megoldási javaslatokkal áll elő.

Nyíri Iván demonstrációja a budapesti francia nagykövetség előtt
Nyíri Iván demonstrációja a budapesti francia nagykövetség előtt
Móricz-Sabján Simon

Nyíri elismerően szólt a magyar külügyminiszter kiállásáról, de kitart az éhségsztrájk mellett. – Sosem vagyok egyedül, mindig vannak mellettem családtagok, barátok – mondta az üzletember. Szerinte nincs az a jog, nincs az a bíróság, amely megtilthatja egy magyar gyereknek, jelen esetben az ő hatéves unokájának, hogy hazájába és otthonába, Magyarországra utazzon. (D. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.