Hajléktalan lett az ország

Megérkeztek az első segélyszállítmányok Vanuatura. A csendes-óceáni szigetországot a Pam nevű ciklon tette a földdel egyenlővé. A halottak számát egyelőre nem lehet megbecsülni.

– Mintha egy bomba csapódott volna be. Úgy jött, mint amikor egy szörny hasít át az égbolton. Az a fél óra maga volt a pokol –Port Vila, Vanuatu fővárosának lakói így meséltek az ausztrál sajtónak a Csendes-óceán déli térsége legpusztítóbb ciklonjáról. A közel 300 kilométeres sebességgel érkező gigantikus forgószél a földdel tette egyenlővé Vanuatu szigeteit szombatra virradóra.

Pam, a 300 kilométeres sebességgel lecsapó „szörny” nyomai Port Vilában
Pam, a 300 kilométeres sebességgel lecsapó „szörny” nyomai Port Vilában
HSZINHUA/LO HSZIANG-FENG / MTI/AP

A Pam névre keresztelt ciklon egész településeket tolt az óceánba, de a pusztítás részleteiről csak kósza hírek szállnak, hiszen a 83 sziget között megszakadt mindenféle összeköttetés. Az Ausztrália keleti partjaitól kétezer kilométerre fekvő szigetországon közel 300 kilométer per órás sebességgel átszáguldó forgószél csak romhalmazt hagyott maga mögött. A Brit Nemzetközösséghez tartozó, 1980 óta független szigeteken Pam érkezéséig 260 ezen laktak. A helyi hatóságok eddig nyolc halálesetet erősítettek meg, de az északkeleti Penama tartományból 44 áldozatról érkeztek hírek. Az illetékeseknek fogalmuk sincs, mi lehet azokkal, akik a fővároson kívül élnek.

Az első segélyszállítmányok és mentőcsapatok Új-Zélandról és Ausztráliából érkeztek Port Vilába. Tony Abbott ausztrál kormányfő ötmillió ausztrál dollárt, brit kollégája, David Cameron kétmillió angol fontot, a Világbank pedig gyorssegélyt ajánlott fel. A rombolás láttán még a sokat látott segélymunkások is elképedtek. – Ez itt a teljes megsemmisülés. A házak tető nélkül maradtak, már amelyik épület áll még. Az utakat leszakadt vezetékek és kidőlt fák borítják – nyilatkozta Port Vilából az Euronewsnak az ENSZ-nek dolgozó Alice Clements. Amit mond, mások is megerősítik. A Vöröskereszt ausztráliai szervezetének egyik tagja úgy nyilatkozott, hogy Vanuatun a földdel vált egyenlővé minden ház, amely nem betonból épült. Baldwin Lonsdale elnök drámai megfogalmazása szerint Pam miatt az országlakók többsége hajléktalanná vált.

Clementsnek egyébként szerencséje volt, mert egy erődszerű hotelben lakik, a fürdőszoba sarkában sikerült átvészelnie a katasztrófát, de a szálloda ajtajait kitépte és vitte magával a ciklon. A legtöbb vanuatui azonban más körülmények között élt, nekik nem volt hová menekülniük a rettenetes vihar elől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.