Boldoggá tesz a sok szex

Egy új kutatás kapcsán arra a megállapításra jutottak a Colorado Egyetem szociológusai, hogy az emberek jellemzően boldogtalanabbnak érzik magukat, ha úgy tudják, hogy társaik náluk gyakrabban élnek szexuális életet.

A tanulmány kapcsán a kutatók megjegyezték, hogy sok esetben az emberek a személyes beszélgetések során, vagy a felmérésekből és a különféle életmódmagazinokból kapnak egy képet arról, hogy mennyit és milyen gyakran kell szexuális életet élniük. Ha valaki ennél az átlagnál gyakrabban él nemi életet, az jellemzően boldogabbnak érzi magát, aki viszont az átlag alatt teljesít, az boldogtalan lesz – írja a Medipress.

„Nyilvánvalóan itt statisztikai átlagértékekről beszélünk, tehát biztos vagyok benne, hogy sok olyan ember van, akinek egyáltalán nincs szexuális élete, mégis nagyon boldog, kiegyensúlyozott és teljes életet él” – jegyezte meg Tim Wadsworth, a boulderi Colorado Egyetem szociológus docense, a tanulmány vezető szerzője. A felmérés keretében összesen 15 000 amerikai állampolgárt kérdeztek meg szexuális szokásaikról az 1993 és 2006 közötti időszakban.

Wadsworth megjegyezte, hogy a szexuális életünk egymáshoz hasonlítása hasonlóan működik az anyagi helyzetünk egymáshoz hasonlításához. Mikor valaki például szegénysorból gazdagabbá válik, nem feltétlenül lesz boldogabb, mivel utólag már nem a szegényekhez, hanem a vagyonosabb rétegekhez viszonyítja saját anyagi helyzetét. A kutatók szerint ugyanez a mechanizmus figyelhető meg a szexuális élet területén is. Minél többet szexelnek az emberek, annál boldogabbnak érzik magukat, viszont ha úgy tudják, hogy többet szexelnek társaiknál, akkor meg inkább elégedettnek érzik magukat.

A tanulmány teljes terjedelmében a Social Indicators Research című társadalomtudományi szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.