Oscar legjobb barátja 110 éves lenne

Ma ünnepelné 110. születésnapját Mickey egér atyja. Walt Disneynél több Oscar-díjat senki sem nyert még. Élete során 59 alkalommal jelölték a díjra, s 26 alkalommal el is nyerte a szobrocskát.

Walter Elias "Walt" Disney 1901. december 5-én látta meg a napvilágot.

Walt Disney egy birodalmat épített fel
People dressed as cartoon characters Mickey and Minnie greet visitors with their latest Year of the Mouse costumes at Hong Kong Disneyland January 21, 2008. Their new dressing, along with other activities, form the "Year of the Mouse Celebration" held by the entertainment theme park for the upcoming Lunar Year of the Rat. REUTERS/Bobby Yip (CHINA)

Gyermekkorában családjával sokat költöztek, anyagi gondokkal küzdöttek. 1917-ben, amikor az Egyesült Államok belépett az első világháborúba, azonnal jelentkezett a seregbe. Fiatal kora miatt azonban elutasították, így a Vöröskeresztnél próbált szerencsét, ahonnan hamarosan 1 évre Franciaországba küldték. Az Egyesült Államokba való visszatérésekor Kansasba költözött, ahol rajzolni szeretett volna. A rendőrségnél vagy egy újságnál szeretett volna elhelyezkedni karikaturistaként, azonban mindenhonnan visszautasították. Bátyja, Ron végül a segítségére sietett, és alkalmi munkát szerzett neki a Pesmen-Rubin Art Studióban. Ez a hely sorsfordító volt számára, itt találkozott ugyanis Ubbe Iwerks karikaturistával, aki nélkül Mickey egér sem születhetett volna meg.

Disney és Iwerks hamar rájöttek, hogy az ötletes, az emberek számára szimpatikus mesefigurákban nagy lehetőség rejlik. Ötletelni kezdtek, s az összes stúdióhoz bekopogtattak, azonban mindenhonnan visszautasították őket. Az első komolyabb sikert Oszvald, a nyúl című sorozatukkal aratták volna, azonban csúnyán átverték őket. Ötletüket ellopták, s a Disney-cégnek 78 évébe telt, míg visszaszerezte a jogokat – 10 évvel Disney halála után.

Miután Oszvaldot elvesztette, Disney nem adta fel, új karakteren törte a fejét. Az új mesefigurát egy kisegér ihlette, Disney korábbi kisállata. Míg Mickey egér külső megjelenéséről Ubbe Iwerks gondoskodott, Walt Disney adta a lelkét. Két némafilm után 1928. november 18-án a Vili gőzös című filmben az egérke meg is szólalt, méghozzá Disney hangján.

A kedves rágcsáló pillanatok alatt a közönség kedvence lett, Disney pedig 1932-ben egyszerre két Oscar-díjat kapott: egyet az első színes rajzfilmért, egy rendkívülit pedig Mickey egér megalkotásáért.

Az 1930-as évek elején Disney egy egészestés rajzfilmen törte a fejét – ez akkoriban példátlan volt, a legtöbben bolondnak tartották. Egy 1935-ben készült közvéleménykutatás kimutatta, hogy Max Fleischer Popeye, a tengerész című meséje nagyobb népszerűségnek örvend, mint Mickey egér. Disney felvette a kesztyűt, és még elszántabban küzdött filmjéért.

1937. december 21-én végül bemutatták a Hófehérke és a hét törpe című egészestés, színes mesefilmet, amit hatalmas ováció övezett. Imádták az emberek, 1938-ban több mint 8 millió dollárt hozott a konyhára. A mára klasszikussá vált rajzfilmet eredetileg csak a legjobb filmzene kategóriájában jelölték Oscar-díjra, azonban egy évvel később, 1939-ben az Amerikai Filmakadémia egy különdíjjal jutalmazta: „innovatív technikájával milliókat bűvölt el és úttörője volt a szórakoztatás új területének” – áll az indoklásban.

Walt Disney, mint a film producere a díjat – stílusosan – hét kis Oscar-szobrocskával együtt vehette át. Hófehérke tiszteletére pedig 1987-ben a hollywoodi hírességek sétányán csillagot helyeztek el.

A Dumbó 1941. októberi bemutatója után nem sokkal az USA belépett a második világháborúba. Ezt követően a Disney-stúdió is haditermelésre állt át, Donald kacsa például elsőként jelentkezett a hadseregbe. A harcok elcsitultával Disney újabb és újabb ötletekkel állt elő: Hófehérkét sorra követte Pinokkió, Bambi, Alice Csodaországban, Pán Péter, s eközben a rövidebb rajzfilmsorozatok is egyre szaporodtak: Mickey egeret Donald kacsa, Goofy, Plútó és a Bolondos dallamok követte.

A '40-es évek végén Disney egy szórakozási lehetőségről álmodozott, ahol alkalmazottai együtt mulathatnának gyerekeikkel. Miután Oaklandben, a Gyerekek Tündérországa nevű helyen járt, gondolatai egy ehhez hasonló, hatalmas szórakoztató egységen jártak. Öt éven át fejlesztgette ötletét, végül 1955 júliusában megnyitotta kapuit a Disneyland Kalifornia államban, Anaheimben. Később ilyen szórakoztató park létesült Floridában, Japánban és Franciaországban is.

1966-ban Disneyt egy korábbi nyaksérülése miatt operálták. Novemberben a röngtenfelvételek készítése során az orvosok észrevettek valamit a tüdejében. Hamar kiderült, hogy rosszindulatú tüdőrákkal állnak szemben. 65. születésnapja után tíz nappal belehalt a betegségbe. 

Nevéhez több mint 400 rövid, 22 hosszabb rajzfilm és tucatnyi játékfilm köthető, valamint ő kapta a legtöbb Oscar-díjat: 59 alkalommal jelölték, melyből 26 alkalommal nyerte el a díjat. 

Forrás: Wikipedia

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.