Sztárok és politikusok köszöntötték Gorbacsovot

Illusztris társaságban ünnepelte 80. születésnapját Mihail Gorbacsov. Az utolsó szovjet elnök születésnapja alkalmából jótékonysági gálaestet rendeztek a londoni Royal Albert Hallban, ahol politikusok, színészek és sportolók is megjelentek.

attintson, galéria nyílik!


Mi a közös Sir Tim Berners Lee-ben, az internet feltalálójában, Ted Turnerben, a CNN alapítójában és egy 25 éves kenyai fiatalemberben, Evans Wadongoban? Mindhárman „megváltoztatták a világot”, legalábbis az idei Gorbacsov-díj szerint. Evans Wadongo például olyan, napelemmel működő lámpát talált fel, amely kenyaiak millióinak életét változtatja meg – olcsó és biztonságos energiával működik, kiemeli az embereket a sötétségből.

A díjakat szerda este Londonban adták át, a  Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök 80. születésnapjára rendezett nagyszabású gálán. A Royal Albert Hallt zsúfolásig megtöltötték a hírességek, a London Symphony Orchestra orosz klasszikusokat  játszott, miközben Sharon Stone, az est egyik műsorvezetője Simon Peresz izraeli államfővel cserélt eszmét a világ dolgairól. A beszámolók szerint  a nézőtéren többségbe kerültek a művészek és a hollywoodi hírességek a politikusok rovására, de azért ott volt Lech Walesa, volt lengyel államfő, a Szolidaritás egykori vezetője, John Major egykori brit kormányfő vagy Boris Johnson, London főpolgármestere. Gorbacsov és lánya az első sorból figyelhették, amint a The Scorpions ismét elénekelte Wind of Change (A változás szele) című slágerét, majd jött  Mel C,  a Spice Girlsből, és Brian Ferry, a Roxy Musicból.

Kevin Spacey, az est másik műsorvezetője napi politikai kitérőt is tett , amikor arról beszélt: a világban ma is sok helyen harcolnak a szabadságjogokért, épp úgy, mint annak idején Mihail Gorbacsov tette (!)...  – Mintha vele kezdődött volna minden – idézte a BBC a kétszeres Oscar-díjas színészt, aki jelenleg a patinás londoni Old Vic színház művészeti igazgatója.

Az oroszok kissé  más véleménnyel vannak Gorbacsov nagyságáról: a Kreml is gratulált ugyan a születésnaphoz, de grandiózus gálát mégsem Moszkvában rendezték meg.  A bevételeket egyébként jótékony célokra fordítják: 66 százalékban a Gorbacsov-alapítvány, 33 százalékban pedig rákellenes szervezetek részülesnek belőle – emlékezve a politikus feleségére, a néhai Raisza Gorbacsovára, aki 1999-ben leukémiában halt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.