Bogyós gyümölcsökkel a szellemi leépülés ellen
Az Annals of Neurology nevű szaklapban, szerdán közölt tanulmány szerint a bogyós gyümölcsök, különösen pedig az eper és az áfonya rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az egészségre. A flavonoidokban gazdag gyümölcsök ugyanis késleltetik az idős kori szellemi leépülés kialakulását - adta hírül a Huffington Post.
A flavonoidok jótékony, antioxidáns és gyulladásgátló hatással bírnak, így védenek a káros környezeti hatásokkal szemben, ezen kívül serkentik a memóriát.
A kutatás során 16 ezer nőt vizsgáltak meg, kétévenként felmérték kognitív funkcióikat és közben figyelemmel követték étkezési szokásaikat. Az eredmények azt mutatják, azoknál, akik több bogyós gyümölcsöt fogyasztottak, akár két és fél évvel is később volt kimutatható a szellemi teljesítmény romlása.
"Ez egy jelentős lépés, korábban ugyanis egyetlen tanulmány sem mutatta ki a bogyós gyümölcsök és a flavonoidok memóriára gyakorolt jótékony hatását" - mondta Dr. Elizabeth Devore, aki közreműködött a kutatás elkészítésében.
A kutatók szerint a flavonoidok szellemi egészséget megőrző tulajdonságának felismerése azért különösen fontos, mert egy apró életmódbeli változással, több bogyós gyümölcs fogyasztásával az idősebbek igen sokat tehetnek szellemi frissességük megőrzéséért.