Bocsánatot kért Lennon gyillkosa

Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Mark Chapman fellebbezési kérelmét a múlt héten utasították el újfent. A most 59 éves férfi elmondta, megbánta a gyilkosságot és azt kívánja, bárcsak ne követte volna el.

Mark David Chapman közel 35 éve ül börtönben, eddig nyolcszor fellebezett: 2000-től kezdve kétévente próbálkozott, ám keresetét a kegyelmi bizottság eddig minden alkalommal visszautasította - ezúttal nyolcadszorra is. A férfi most, 34 évvel a gyilkosság után bocsánatot kért.

Emlékezés Lennonra a gyilkosság 25. évfordulóján, 2005. december 8-án. Jézus állítólag megbocsátott
Emlékezés Lennonra a gyilkosság 25. évfordulóján, 2005. december 8-án. Jézus állítólag megbocsátott
Keith Bedford / Reuters

„John Lennon nagy és tehetséges ember volt. Bocsánatot kérek, amiért annyi fájdalmat okoztam. Rossz utat választottam, egy idióta voltam" - idézte Chapmant a CNN. A férfi hozzátette, a börtönévek alatt megtért, megtalálta az utat Jézushoz és tudja, ő megbocsátott neki.

A Beatles legendás gitáros-zeneszerzőjét saját New York-i lakása előtt lőtte le Chapman 1980. december 8-án. A férfi a gyilkosság napján egy könyvesboltban megvette Salinger Zabhegyezőjét, a könyv első oldalára pedig ennyit írt: „Ez a vallomásom”, majd órákon át Lennonék otthona előtt lézengett. Össze is futott az éppen távozó házaspárral, Lennon ekkor aláírta neki az előző nap vásárolt Double Fantasy című lemezre. Néhány órával később Lennon és felesége, Yoko Ono hazaérkezett, Chapman pedig nyitott tüzet a zenészre. Négyszer lőtt a hátába, az egyik lövés az aortát találta el.

A súlyosan vérző Lennont két kiérkező rendőr a járőrkocsijuk hátsó ülésén kórházba szállította. Akkor még élt, ám nem sokkal később belehalt a vérvesztségbe. Alig 40 éves volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.