Biztosítási csalássorozat: 48 vádlott, 47 bűncselekmény

Négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék kedden Mészáros Zsoltot, aki társaival 2003-tól éveken át követett el biztosítási csalásokat színlelt balesetek szervezésével.

A bíróság többi között csalás, vesztegetés, befolyásolással üzérkedés, köz- és magánokirat-hamisítás és kábítószerrel visszaélés bűntettében találta bűnösnek Mészáros Zsolt elsőrendű vádlottat, és halmazati büntetésül négy és fél év letöltendő börtönbüntetésre és 13 millió forint vagyonelkobzásra ítélte első fokon, és négy évre eltiltotta a közügyektől.

Mészáros Zsolt mellett további 48 vádlott esetében hirdetett ítéletet kedden a bíróság; az ügyész valamennyi vádlott esetében három nap gondolkodási időt kért.

Az ügy másodrendű vádlottját, László Szilárd Attilát egyebek mellett vesztegetésben, köz- és magánokirat-hamisításban, valamint csalásban mondta ki bűnösnek a bíróság, és halmazati büntetésül három év hat hónap börtönbüntetést rótt ki rá; a közügyektől három évre, az autószerelői foglalkozástól pedig végleg eltiltotta, és 13 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

A pernek a kárszakértők mellett nyolc rendőr vádlottja is volt, közülük kettőre - egy jelenleg is aktív, valamint egy nyugdíjas - szabtak ki letöltendő szabadságvesztést, Szegedi Gyöngyvér tanácsvezető bíró ítélethirdetését követően az első- és a másodrendű vádlott felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett; a nyolc rendőr közül öten vették tudomásul az ítéletet, egy - végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt - rendőr kért három nap gondolkodási időt, ketten pedig - egy végrehajtandó és egy felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt - fellebbezést jelentettek be.

A vád szerint az elsőrendű és a másodrendű vádlott közösen és egymástól függetlenül is, 2003-tól éveken át követett el színlelt balesetek szervezésével biztosítási csalásokat. A gyanúsítottak a többi között meg nem történt közúti balesetek után vettek fel kártérítést a biztosítóktól. A színlelt balesetekről hamis rendőri jelentések születtek. Egyes esetekben a kárszakértők is részt vettek a bűncselekményekben, amikor a valóban összetört járművekben keletkezett kárt eltúlozták.

A vádirat 47 bűncselekményt rótt a vádlottak terhére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.