Biztonsági pohár mutatja ki a partidrogot

Speciális poharat és szívószálat fejlesztett ki egy amerikai ügyvéd és feltaláló: a találmány elszíneződik, ha a pohárba valamilyen tudatmódosító szer került.

Michael Abramson úgy alkotta meg a termékeket, hogy az eredetileg átlátszó pohár piros csíkosra, a fehér szívószál pedig pirosra színeződik, ha az italban kábítószer van. A pohár és a szívószál ráadásul akkor is képes kimutatni a szereket, ha azok színtelenek vagy szagtalanok.

Az új fejlesztés segítségével megelőzhetőek lennének azok az egyre gyakoribb bűncselekedmények, amikor gyanútlan fiatalok italába drogot, esetleg nyugtatót kevernek, végül az áldozat kábultságát kihasználva kirabolják vagy megerőszakolják - írja a Daily Mail.

"Az elmúlt három évben három közeli barátom is áldozatul esett a partidrogoknak, ez motiválta a termékek kifejlesztését" - mondta el Abramson, aki reméli, később egyre több szórakozóhelyen fogják használni a poharakat és a szívószálakat, melyek a nagyközönség számára jövőre lesznek elérhetőek.

Nem ez az egyetlen módszer, amivel kimutatható az italba kevert kábítószer: a 2 Love My Lips 2009-ben dobta piacra speciális szájfényét, amihez egy diszkrét ellenőrző csíkot is mellékeltek. A teszt azonnal kékre vált, ha az erős, eredetileg lovak nyugatózására használt ketamint vagy a két legismertebb partidrogot, a GHB-t vagy Rohypnolt érzékeli.

Ez a csík ráadásul nem csak alkoholnál működik, ugyanúgy képes gyümölcslevekből, vízből, teából, üdítőkből és energiaitalokból is kimutatni a drogot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.