„Bizonyítsd, hogy mozgássérült vagy”

„Ha nem tudod bizonyítani, hogy mozgáskorlátozott vagy, az én koncertemen állnod kell” - mondta Kanye West, majd leállította koncertjét, mert az egyik kerekesszékes néző nem állt fel.

A hétvégén Kanye West amerikai rapper Sydney-ben koncertezett, majd az egyik szám közben elhallgatott, és közölte: „Nem tudom végignyomni a számot és a show-t amíg fel nem áll mindenki” - mondta West, majd hozzátette: „Kivéve persze, ha van mozgáskorlátozott parkolási igazolványotok”.

Lucas Jackson / Reuters

Kiderült, hogy a közönség soraiban néhány rajongó rendelkezik ilyen irattal, kerekes székkel érkezett a koncertre. Csakhogy Kanye West látva, hogy az egyik fiatalember nem áll fel, kissé ingerült lett. „Szó szerint már csak ők ketten nem állnak. Már csak ők ketten. Nem akarnak felállni. Még soha nem kellett ilyen sokat várnom két dal között, hogy mindenki felálljon. Komolyan nem hiszem el!” – a rajongók hiába próbálták a tudtára adni, hogy néhányan nem azért nem állnak fel, mert nem akarnak, hanem mert nem tudnak. Végül az egyik biztonsági őr szólt az előadónak, hogy hagyja békén a fiúkat. „Ja, ha kerekes székben van, akkor oké” - mondta, majd belekezdett a következő számába a nélkül, hogy bocsánatot kért volna.

A rapper nem tanult a dologból, a Courrier Mail beszámolója szerint a brisbane-i koncertjén is elmondta, hogy ha csak valaki nem tudja bizonyítani, hogy mozgáskorlátozott, akkor köteles felállni az ő koncertjén.

A Fogyatékossággal Élők Ausztráliában nevű ausztrál érdekképviseleti szervezet egyik munkatársa a Herald Sunnak azt mondta, Kanye West megalázta a két mozgáskorlátozott rajongóját a koncertjén, és megjegyezte, hogy a hírességnek bocsánatot kellene kérnie és részt kellene vennie egy mozgáskorlátozottakról szóló előadáson.

Scott Jordan Harris, a Telegraph egyik mozgáskorlátozott újságírója felháborítónak tartja, hogy a mozgássérülteknek bizonyítani kellene, hogy rokkantak, és hogy mindenkinek joga van szórakozni anélkül, hogy megzavarnák. „Kanye West olyannyira nem gondol a mozgáskorlátozott emberekre, hogy igazán meglepődött, amikor kiderült, hogy a koncertjén ketten is vannak. Amikor szembesült ezzel, úgy érezte, hogy mint ép embernek joga van eldönteni, hogy a két személy sérülése megfelel-e az ő személyes sztenderdjeinek. Ez az attitűd annak köszönhető, hogy sokan azt hiszik, hogy a közösségi terek csak az ép embereket illetik meg és hogy a mozgássérültek csak birtokháborítást követnek el.”

A BBC által megszólaltatott Jessica Kearney a sydney-i arénában volt, és úgy véli, igazságtalanul bántják a rappert, aki senkit sem akart megbántani.

A brit hírportál emlékeztet, hogy júniusban West egy koncertje végén megkérte a biztonságiakat, adják a mikrofonját az egyik, kerekes székben ülő rajongójának.  

A Sydney-ben történtekkel kapcsolatos, médiában megjelent cikkekre a Grammy-díjas rapper csupán annyit reagált: „Keresztény, házas ember vagyok, keressetek másik célpontot.”

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.