Bíróságra ment Dalí állítólagos szerelemgyereke

Az 58 éves Pilar Abel továbbra is azt állítja, hogy anyja titkos románcot folytatott a nős Salvador Dalíval az ötvenes években, mely szerelemnek ő lett a gyümölcse. A 2007 óta nyilvánosságot követelő Abdel újabb DNS-vizsgálatot akar, és a szürrealista festő örökségét. Erre csütörtökön nyújtotta be igényét a madridi bíróságon.

Pilar Abel több éve az állítja, hogy az anyja és Dalí 1950-ben találkoztak először, amikor az asszony szobalányként dolgozni kezdett a családnál Cadaqués-ban, ahol a nyarakat töltötték. A festő és Abdel anyja között előbb szoros barátság, majd titkos szerelem szövődött.

Salvador Dalí ekkor már bőven nős volt, hisz 1934-ben vette feleségül Elena Ivanovna Diakonovát, azaz Galát. A párnak utódja nem született, Dalí mégsem maradat gyermektelen – állítja Pilar Abdel, aki 1956-ban jött a világra.

Az anyja sokat ismételt megjegyzéseitől hajtva 2007-ben Abel aztán úgy döntött, kideríti az igazságot és vett egy DNS tesztet Madridban. Ehhez a festő halotti maszkjából szerzett haj és bőr mintát, de az eredmény nem volt meggyőző.

Így hát a nő, bízva az igazában, felkereste Dalí egyik közeli barátját és hivatalos életrajzíróját, Robert Descharnest, hogy a segítségét kérje. Meg is állapodtak abban, hogy a mintákat elküldik Párizsba, ahol orvosok végzik majd el a tesztet.

Csütörtökön a bíróságon Abel azt mondta, hogy őt sohasem értesítették az eredményről, ezért azt akarja elérni, hogy kerítsék elő valahonnan a papírokat, vagy ismételjék meg a tesztet, ha kell, a festő testének exhumálása árán is.

Mivel Robert Descharnes 2014. február 15-én elhunyt, ő már nem tud nyilatkozni az ügyben, de a fia, Nicolas már 2008-ban elmondta, hogy Abellel szóban közölték a negatív eredményt. A spanyolnyelvű EFE hírügynökség akkoriban világgá is kürtölte, hogy „nincs semmilyen kapcsolat e nő és Salvador Dalí között".

A nő most jogi úton támadta meg a festő örököseit, konkrétan a spanyol adóhivatalt és államigazgatást, illetve a Dalí Alapítványt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.