Bíróság határozott egy értelmi fogyatékos nő sterilizálásáról

Egészsége érdekében egy értelmi fogyatékos nő sterilizálásáról döntött a bíróság Nagy-Britanniában. Az orvosi vizsgálatok szerint ugyanis bele is halhat egy újabb terhességbe.

A nőgyógyászati vizsgálatok szerint a DD-ként emlegetett nőnek „papírvékony” a méhe, amely szülés közben megrepedhet, életveszélybe sodorva a 70-es IQ-jú, hatgyermekes családanyát. Ezért a Court of Protection nevű speciális bíróság, amely azokban az esetekben hoz ítéletet, amikor az emberek mentális képességeik miatt nem tudnak maguk dönteni a vitás kérdésben, a sterilizálás mellett döntött.

A döntést hozó bíró, Justice Cobb közölte, a nőt ugyanolyan jogok illetik meg, mint bárki mást, az ítéletnek semmi köze az eugenikához. Mint mondta, a verdikt meghozatalakor a 36 éves nő érdekeit tartotta szem előtt. Hangsúlyozta, hogy ez egy kivételes eset, és hogy nem lát más megoldást. 

A bírósági tárgyaláson elhangzott, hogy a nő nem tud gondoskodni gyermekeiről, mindannyiukat állami gondozásba vették. Mint a BBC írja, két gyermek otthon, nem steril körülmények közt született, egy másik szülésnél pedig a húsfogó csipeszt használták fogóként. Az egyik baba világrahozatalakor a nő azt állította, a gyermekének nincs apja, egy biobolt tabletje ejtette teherbe.

A bíró arra utasította a szociális szervezeteket és az orvosokat, hogy mielőbb végezzék el a beavatkozást. A döntéssel a nőt képviselő ügyvéd, Michael Horne is egyetértett, Mint mondta, a sterilizáció ez esetben életmentő beavatkozásnak tekinthető. Ügyfele és a nő partnere azonban nem így gondolják. Eleddig nem voltak hajlandóak együttműködni a hatóságokkal, az orvosi szakvélemény dacára semmilyen fogamzásgátló módszert nem használtak.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.