Birkákra szerelt kamerával helyettesítik a Google Street View-t a Feröer-szigeteken

Hiába kérték a Google-t, nem ment ki feltérképezni a szigetcsoportot. Megoldották helyileg.

Mit tehet a Feröer-szigetek lokálpatrióta lakója, ha a Google minden könyörgése ellenére sem akar kijönni és a Street View szolgáltatással végigforgatni a 18 sziget útjait? Megragadja a helyi erőforrásokat és megoldja egyedül.

Sheep Street View üzemanyagfelvétel közben
Sheep Street View üzemanyagfelvétel közben
visitfaroeislands.com

A Dán Királysághoz tartozó, Norvégia, Skócia és Izland között nagyjából félúton lévő szigetcsoportnak a neve is juhot jelent. A Feröer-szigetek ötvenezer főnyi népességére nyolcvanezer birka jut, amelyek szabadon kószálnak keresztül-kasul a szigeteken. Kézenfekvő - és az országimázzsal egybevágó - megoldás volt tehát, hogy a helyi Durita Dahl Andreassen egy pásztorral és egy feltaláló ismerősével összefogva az állatokat alkalmazza a Google autója helyett.

Durita Dahl Andreassen és az egyik birka operatőr
Durita Dahl Andreassen és az egyik birka operatőr
visitfaroeislands.com

Andreassen és társai nyeregszerűen felcsatoltak öt állat hátára egy 360 fokos panoráma kamerát, a működéséhez szükséges napelemet és egy mobiltelefont, ami elküldi a képeket a a csapatnak, majd a GPS koordináták alapján feltöltik a fotókat a netre. A Sheep View 360 (Birkamera 360) segítségével bárki végigbaktathat a szigeten birkaperspektívából. 

Emellett a helyiek nem adták fel a reményt, hogy maga a Google is felteszi a Feröer-szigeteket a térképre. Andreassen a Visit Faroe Islands honlap nevében egy petíciót is benyújtott.

A The Guardian ugyan aggódott, hogy a Google Street View elrontaná a hely szépségét, amelynek pont az elhagyatottság az egyik vonzereje, de Andreassen nem érzi ezt gondnak. – Szerintem készen állunk erre  – jelenti ki magabiztosa. – Ez a hely mindig is annyira rejtve maradt mindenki elől. Most azonban készen állunk arra, hogy turistákat is fogadjunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.