Betiltják Tarantino Django-figuráit

Tarantino westernjét sok kritika érte amiatt, mert túl sokat "niggereznek" benne, most pedig a filmhez készült 8 cm-s műanyag bábukat is betiltják.

Sok vita övezte az amerikai fehérek körében csúnya káromkodásnak számító, és ezért "n-betűs szónak" nevezett kifejezés használatát a Django elszabadul című filmben. Ugyanakkor a rendező, Quentin Tarantino úgy véli, pontatlan lett volna, ha nem használják a nigger kifejezést, és nem így ábrázolják a rabszolgákat ért erőszakot, és örül, hogy sikerült vitát generálnia a témáról – idézi őt a brit Metro.

DJANGO ELSZABADUL: A nácizmus és a második világháború után az amerikai rabszolgatartásnak esett neki Tarantino
Django elszabadul

A film népszerűsítése érdekében piacra dobtak Django-figurákat is, melyeket az Amazon.com-on rendelhettek meg a rajongók. A filmkarakterekről formázott három baba, Django, Broomhilda és Stephen azonban kiverte a biztosítékot a Los Angeles-i Project Islamic Hope jogvédő szervezetnél, akik túl rasszistának találták magát a filmet és a műanyag játékokat is.

A film mögött álló produkciós cég, a Weinstein Company le is állította a babák árusítását, noha a Django-figurákat készítő cég is egyértelműen kijelentette, hogy ezek nem gyerekeknek való játékok, hanem elsősorban a felnőtt rajongók számára készültek. 

Nemcsak a jogvédő szervezet háborodott fel a filmen és a babákon, az Amazon.com néhány vásárlója is nemtetszésének adott hangot a figurákat illetően. 

A film is sok kritikát kapott, a híres rendező, Spike Lee például közölte, hogy ő bojkottálja a filmet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.