Betegesen sovány modell miatt tiltották be a divatcég reklámját

Az Yves Saint Laurent (YSL) francia divatcég kampányaiban gyakran használ kórosan sovány modelleket. Nagy-Britanniának azonban nem tetszett az Elle Magazinban megjelent reklámjuk, ezért betiltották.

A brit reklámfelügyelet (ASA) azért tiltotta be az Yves Saint Laurent reklámját, mert szerintük a benne szereplő nőnek nagyon vékonyak a lábai, és látszódnak a bordái. A felügyelet felelőtlennek nevezte, hogy a hirdetés megjelenhetett az Elle Magazin hasábjain.

A fekete-fehér fotón a modell fekete ruhát visel. Papírvékony lábain egy óriási magas sarkú csizma van, ami még jobban kiemeli a soványságát. Az ASA szerint a fotózás során előnytelen pózban készült a kép, a fények ugyanis a modell csontsovány mellkasára összpontosítanak.

 

 

Az Yves Saint Laurent nem ért egyet azzal, hogy a modell alultápláltnak vagy egészségtelenül vékonynak tűnik a képeken, de sem a francia divatcég, sem az Elle nem volt hajlandó nyilatkozni a tiltással kapcsolatban – írja a Guardian.

Egy Los Angeles-i blogger petíciót is indított az YSL ellen, sürgetve a céget, hogy ne használjanak hirdetéseikben betegesen vékony modelleket. A petíciót tavaly csaknem 50 ezren írták alá. A vállalat mostani reklámja csak egy az ASA által betiltott hirdetések közül. 

Az utóbbi években sok kritika érte a nemzetközi divatcégeket, hogy túl sovány modelleket alkalmaznak kampányaikban, és ezzel károsítják a nők önbizalmát. Olaszország, Spanyolország és Izrael után áprilisban Franciaországban is megtiltották a rendkívül vékony modellek alkalmazását. A francia alsóház által megszavazott jogszabály szerint 75 ezer euró bírság és börtön sújthatja azokat a munkáltatókat, akik kórosan sovány modelleket alkalmaznak.

Amerikában túlsúlyos modellekkel kampányolnak

Úgy tűnik, a People magazin átesett a ló másik oldalára. Míg Európában a kórosan sovány modellek ellen küzdenek, addig az amerikai lap júniusi számának címlapján a túlsúlyos Tess Holiday szerepel, aki „A világ első számú 22-es méretű szupermodellje”.

 

 

A Tess Holiday instagramjára feltöltött fotókon is jól látszik, hogy nagy méretekkel rendelkezik. A lány 2013-ban kampányt is indított a közösségi médiában a különböző testtípusok elfogadásáért. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.