Beteg a volánt félre rántó utas, felfüggesztettet kapott

Egy év két hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték azt a román férfit, aki miatt augusztus 12-én Szeged–Szőregen árokba borult egy vendégmunkásokat szállító autóbusz, és 23-an szenvedtek súlyos vagy könnyű sérülést.

Bíróság elé állítással tárgyalta pénteken a Szegedi Városi Bíróság a román nemzetiségű Ariton Pavel ügyét, akit tömegszerencsétlenséget okozó, közúti közlekedés biztonsága elleni bűntettel vádolt meg az ügyészség.

A férfi hazafelé utazott Romániába egy vendégmunkásokat szállító autóbuszon, Szeged-Szőregen áthaladva nem ismerte fel, hol járnak, és pánikrohamot kapott. Előre ment a sofőrhöz, ingerülten azt kérdezte, Zágráb felé tartanak-e. A sofőr próbálta megnyugtatni, hogy nem a horvát főváros felé haladnak, a férfi azonban elrántotta a kormányt, mire az autóbusz először nekiment egy álló kisteherautónak, majd az árokba borult.

Szerencsére mindenki túlélte a balesetet, de 23 utast kellett könnyebb vagy súlyosabb sérüléssel kórházba szállítani.

Ariton Pavelt előzetes letartóztatásba helyezték, majd elmeorvosi vizsgálatnak vetették alá. A román férfi elmondta, hogy 15 évvel ezelőtt nagyon megverték, azóta vannak pánikrohamai, az orvosok szerint a cselekmény időpontjában „paranoid pszichotikus reakció" állapotában volt, amelyhez extrém mértékben beszűkült tudat és a szituáció félreértelmezése társult.

A Szegedi Városi Bíróság a mai tárgyaláson - az ügyészi indítvánnyal megegyezően - elfogadta az igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményt, amely szerint a vádlott paranoid személyiségtorzulásban szenved. Ez cselekményére nézve súlyos fokú korlátozottságot jelentett.

Ezt beszámítva a bíró egy év két hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a balesetet okozó férfit. Az ítélet jogerős.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.