Besurranó, utazó tolvajok az őrségi falvakban

Besurranó, "utazó" tolvajok bukkantak fel az őrségi falvakban, akik közel ötmillió forint készpénzt vittek el idős emberek házaiból az elmúlt két napban - mondta Tóth János, a Körmendi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

Felsőjánosfán szerdán a nyitva hagyott ajtón surrantak a házba. Mire az idős asszony felfigyelt az idegenekre, azok már a lakásban talált egymillió forinttal elmenekültek. A hét elején egy szalafői házból vittek el 3,6 millió forintot, ahova ház környékén, egy könnyen fellehető helyen elhelyezett kulccsal jutottak be.

A bűnügyi osztály vezetője elmondta, hogy a tolvajok többnyire azonos szisztéma szerint "dolgoznak". A terepszemle után három-négyfős csoportban, autóval érkeznek a falvakba. Egy társuk a kiszemelt háztól kicsit távolabb várakozik, míg a többiek - férfiak, nők - bemennek a nyitva hagyott házakba. Ha a tulajdonos otthon van, akkor gáz-, víz,- vagy áramszolgáltató alkalmazottjának adják ki magukat, vagy vízkérés ürügyén jutnak be a házakba. A lakásban elterelik az idős emberek figyelmét és ellopják a több év alatt összerakott készpénzüket.

Az elkövetők - többnyire többszörösen büntetett személyek - jól ismerik a helyi lakosok pénztárolási szokásait is.

A rendőrség arra kéri a lakosságot, ha lakókörnyezetükben idegen, feltűnően lassan cirkáló, vagy várakozó személygépkocsit, vagy gyanús, idegeneket látnak házakba, udvaraikba bemenni, akkor értesítsék a rendőrséget.

Az elmúlt időszakban egyébként több bejelentés is érkezett a Körmendi Rendőrkapitányságra, hogy ismeretlen gépkocsik jelentek meg az őrségi falvakban, de az utazók, miután a környéken élők felfigyeltek rájuk, azonnal el is menekültek - tette hozzá Tóth János.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.