Beperli a múzeumot a műkincstolvaj

A rotterdami műcsarnokból (Kunsthal) tavaly hét nagy értékű festményt elrabló egyik román állampolgár beperli a múzeumot és a rotterdami polgármesteri hivatalt, mert szerinte nem biztosították a műalkotások megfelelő őrzését.

Tavaly októberben a rotterdami műcsarnokból hét nagy értékű festményt - köztük Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-alkotást - lopott el három román állampolgár. Az évszázad műkincslopásaként emlegetett ügyben jogi eljárás indult Romániában, ahol összesen hét személy ellen emeltek vádat.

Kedden újabb tárgyalás volt a bukaresti harmadik kerületi bíróságon. Ebből az alkalomból Catalin Dancu, a fővádlott Radu Dogaru ügyvédje elmondta, hogy védence bepereli a rotterdami múzeumot, valamint az ottani polgármesteri hivatalt hanyagság miatt, "hiszen nem biztosították megfelelően a festmények őrzését".

A Mediafax hírügynökség szerint Dogaru a holland rendőrség egyik jelentésére alapozva akarja bizonyítani, hogy a műalkotásokat nem őrizték megfelelően. Az ügyvéd hozzátette: azért indítják a jogi eljárást, hogy védence esetében enyhítő körülményként vegyék figyelembe a hollandok hanyagságát.

A tolvajok éjszaka alig két perc alatt lopták el a festményeket, ezt tavaly a holland rendőrség is megerősítette. A tolvajok egyetlen ajtó felfeszítésével jutottak be a kiállítóterembe. Az ügyvéd szerint a festmények mellett sem volt riasztóberendezés, és a falról pillanatok alatt le tudták emelni azokat az elkövetők.

A keddi tárgyaláson a három vádlott - köztük Dogaru - beismerte az ellenük felhozott vádakat. Dogaru új információt is közölt, kijelentette, hogy a hét festmény közül öt egy ukrán állampolgárnál van, akinek meg is adta az állítólagos londoni címét.

Korábban a vádlottak többször megváltoztatták vallomásukat, Dogaru anyja például eredetileg azt mondta, elégette a festményeket, később arról beszélt, hogy egy ismeretlen személynek adott át ötöt. A hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy igazolható-e Dogaru újabb állítása vagy valószínűbb a műalkotások megsemmisítése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.