Beperelte a főnökeit, mert unalmas volt a munkája

A 44 éves Frédéric Desnard 360 ezer eurót, (111 millió forintot) követel volt munkaadójától, amiért négy éven keresztül annyira unalmas volt a munkája, hogy az egészsége látta kárát.

Hétfőn kezdődik a pere a párizsi munkaügyi bíróságon annak a férfinak, aki 360 ezer eurót kér korábbi munkáltatójától, mert szerinte tönkretette az egészségét az unalom – írta a Local.

Desnard az őt ért károk, az elmaradt fizetés, a kifizetetlen szabadság és az elmaradt előléptetés fejében kéri az összeget.

A párizsi férfi ügyét a francia sajtó az első „bore out” esetként emlegeti a munkahelyi kiégés, vagyis burnout mintájára. A kiégés ismert fogalom, azt jelenti, amikor valaki annyira túlhajtja magát, hogy pszichológiai tüneteket is produkál. Depressziós lesz, kimerült, motiválatlan.

Nguyen Huy Kham / Reuters

 

Desnard azt állítja, hogy azért hagyta ott a reménybeli vezetői pozícióját egy parfümcégnél, mert annyira unalmas munkát kellett végeznie, hogy ettől szenvedett a fentiekhez hasonló tüneteket.

Azzal vádolja korábbi munkaadóját, hogy olyan szellemi feladatokat kapott négy évig, amiket röviden csak úgy jellemzett: alászállás a pokolba. A férfit elmondása szerint megfosztották a valódi felelősségtől, és az elvégzendő feladatainak semmi köze nem volt menedzseri pozíciójához. Ettől a helyzettől teljesen összeomlott, és folyamatosan a sírás kerülgette. „Depressziós voltam és szégyelltem magam, mert a semmiért kaptam a fizetésemet” – mesélte a Le Point című lapnak. 

2014-ban végül Desnard otthagyta a munkahelyét, miután szorongott, depressziós volt, és vezetés közben epilepsziás rohamot kapott.

A parfümvállalat ügyvédje Desnard vádjaira azt felelte, hogy a négy év alatt egyszer sem jelezte, hogy unatkozna. „Ha valóban nem volt mit csinálnia ezek alatt az évek alatt, miért nem szólt?” – tette hozzá a jogász.

Reuters Staff / Reuters

 

Egy francia kutatás szerint a francia dolgozók 30 százaléka ismeri a „bore out” jelenségét.

Jean Claud Delgènes, akinek a cége, a Technologia az alkalmazottakkal kapcsolatos kockázatokra specializálódott, azt mondja, hogy az unalom miatti kiégés jelensége előfordulhat akkor is, ha egy alkalmazott úgy érzi, nincs előrelépési lehetősége, de nem akar megkockáztatni egy munkahelyváltást.

„Az a baj manapság a munkahelyi unalommal, hogy az emberek félnek otthagyni az állásukat, hogy valami mást keressenek” – mondta Delgènes. Az ok pedig a magas munkanélküliség és az, hogy milyen nehéz kitűnni a munkaerőpiacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.