Belvízzel is küzdenek Szigetközben

A belvizek, a fakadóvizek utat találnak a szennyvízcsatornákba és túlterhelést okoznak.

Az árvíz mellett a belvíz is egyre inkább gondot okoz a Szigetközben. A Pannon-Víz Zrt. arra kéri az ár- és belvízzel érintett területek lakosait, hogy ellenőrizzék a telkeiken belüli csatornatisztító nyílásokat és lehetőség szerint akadályozzák meg, hogy a belvíz ezeken keresztül a csatornába folyjon.

A társaságnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleménye szerint a belvizek, a fakadóvizek utat találnak a szennyvízcsatornákba és túlterhelést okoznak. Az átemelő szivattyúk teljes kapacitással dolgoznak, azonban a szennyvízelvezető rendszer nem ekkora mennyiségű belvíz továbbítására készült. Szippantó kocsikkal viszont csupán kismértékben tudják tehermentesíteni a rendszert. A mélyebb fekvésű ingatlanokon előfordulhat, hogy a csatornatisztító nyílásokon kibuggyan a szennyvíz, mivel a közterületen lévő rendszer teljesen telített. Mindkét esetben a 06/80-204-086-os telefonszámon tehetnek bejelentést az érintettek, a társaság munkatársai rövid időn belül a segítenek a probléma megoldásában - írják.
A pincékben felgyűlt belvizet, talajvizet most nagyon kockázatos kiszivattyúzni. Szivattyúzás után gyorsan visszapótlódik, a felgyorsult vízáramlás következtében talajtörés jöhet létre, ami az épület alapját súlyosan károsíthatja. Meg kell várni, amíg a környékbeli árkokból levonul a belvíz, csökken a talajvíz szintje, utána lassú ütemben érdemes kiszivattyúzni az árkokba. A térszint alatti helységek elöntése visszacsapó szelep beépítésével hatékonyan megelőzhető. Fontos, hogy a visszacsapó szelep ne az egész építmény, hanem csak a térszint alatti helyiségek szennyvízelvezetését blokkolja - figyelmeztetnek a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.