Belehalt a nászéjszakájába a nyolcéves lány

Belehalt a nászéjszakáján szerzett sérülésekbe egy nyolcéves kislány Jemenben. A gyereklányt egy ötször idősebb férfihoz adták nőül a szülei.

A Szaúd-Arábiához közeli Hardh térségben élő, csak Rawan néven emlegetett kislány a nászéjszakán szerzett belső vérzések okozta sokkba halt bele – írja a Daily Mail.

Ennek kapcsán a nemzetközi emberjogi aktivisták követelik, hogy a kislány körülbelül 40 éves megrontója, illetve mindenki, akinek ehhez a házassághoz köze volt (beleértve a gyermek szüleit is), bíróság előtt feleljen tettéért.

A térségben a mai napig bevett szokás, hogy a szegény családok pénzért adják férjhez fiatal, nem ritkán gyermekkorú lányaikat idősebb férfiakhoz.

Nemzetközi felmérések szerint megközelítőleg 57,5 millió nő él a világon, akiket gyermekként adtak férjhez. Negyven százalékuk Indiában él, ahol a nők majdnem 50 százaléka 18 éves kora előtt megy férjhez.

A gyermekek megházasításának nagy hagyománya van még Afrikában, illetve kisebb mértékben a latin-amerikai és karibi országokban.

A statisztikák szerint ezek a lányok igen szegény, de népes családokból származnak, így a szüleik számára túlságosan vonzó az értük járó pénz. Ám ezek a lányok a szegénységből a szegénységbe jutnak, ráadásul a 15 évnél fiatalabbak ötször gyakrabban halnak bele a szülésbe, mint a húszas éveikben járók.

2010-ben egy szintén jemeni feleség tragédiája borzolta a nemzetközi kedélyeket. A 12 éves lány a három napig tartó vajúdásba halt bele.

Jelemben korábban törvény tiltotta a 15 évesnél fiatalabbak megházasítását, ám a parlament a kilencvenes években ez megszüntette, mondván, a szülőknek jogukban áll akkor férjhez adniuk lányaikat, amikor akarják.

A jemeni szociális minisztérium adatai szerint 2010-ben minden negyedik menyasszony még nem töltötte be a 15. évét, amikor megköttetett a házasság – írja a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.