Beintettek a kutyáknak

A kutyák számára a mutatás vélhetően egy területet jelöl ki, ahol egy előtte már alaposan begyakorolt feladatot kell végrehajtaniuk – derítették ki a CEU és az ELTE kutatói. Tanulmányuk a Journal of Comparative Psychology-ban jelent meg.

Köztudott, hogy a kutyák képesek követni az ember tekintetét és megállapítani, hogy mire néz, továbbá parancsokat is megértenek, illetve - szemben a csimpánzokkal és más főemlősökkel - követik a mutatást. A július elején a Journal of Comparative Psychology-ban megjelent magyar vizsgálat ezt a képet árnyalja.

Golf a tengerparton. Az irány alapján választanak
Golf a tengerparton. Az irány alapján választanak
Stringer / Reuters

A kutyák számtalan esetben mutatják jelét kifinomult kommunikációs készségüknek a hétköznapokban. Sok kutya képes szóbeli parancsok teljesítésére, sőt, némelyikük még akkor is reagál bizonyos szavakra, ha azokat nem hozzájuk intézte a gazdájuk. A szóbeli parancsok követése mellett különböző emberi gesztusokat is megértenek, így követik például a mutatást is már egész fiatalon is, akkor is, ha rövid ideig tart és nem is közvetlen közelre történik.

Mindez egybevág azzal a hétköznapi tapasztalattal, hogy a kutyák a mutatásnak jelentést tulajdonítanak és viselkedésüket ehhez igazítják. Az azonban sokáig nem volt egyértelmű, hogy a mutatás pontosan mit jelenthet számukra – olvasható a Közép-Eupai Egyetem közleményében. Bár ez a kérdésfelvetés elsőre szokatlannak tűnhet, a mutatásnak többféle jelentése lehet. Az emberek elsősorban akkor mutatnak, ha egy távoli tárgyat szeretnének megkapni, vagy mondani róla valamit. Ennél jóval ritkább az, hogy a mutatással egy irányt vagy területet jelölnek ki mások számára.

Annak érdekében, hogy feltárják, hogy a mutatás milyen jelentéssel bír a kutyák számára, a CEU és az ELTE kutatói egy olyan vizsgálati helyzetet hoztak létre, amiben ez a kétféle jelentés elkülöníthető. A kutyák egy embert láthattak, aki először rámutatott két egymás mellé helyezett játék egyikére, majd pedig megcserélte a tárgyak helyét. Így a mutatással kijelölt tárgy az ellentétes oldalra került, míg az ellentétes oldalon lévő másik a korábbi mutatás irányába. A kutatók azt figyelték meg, hogy a kutyák melyik tárgyat közelítik meg, amikor lehetőséget kapnak rá.

A vizsgálat nemrégiben megjelent eredményei szerint a kutyák a mutatás iránya alapján választottak. Azt a játékot közelítették meg, ami a mutatás irányában volt és nem pedig azt, amire az ember rámutatott. Ez arra utal, hogy a kutyák számára a mutatás vélhetően egy területet jelöl ki, ahol egy előtte már alaposan begyakorolt feladatot kell végrehajtaniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.