Iskolaszünetet hozott a havazás

Zala és Vas megyében húsz centiméternyi hó esett kedd este óta. Közlekedési káosz nincs, több kistelepülés viszont áram nélkül maradt, mert elektromos kábelek szakadtak el a hó súlya alatt. A Vas megyei Győrváron az iskolát, az óvodát és az orvosi rendelőt is be kellett zárni.

Jelentős mennyiségű hó hullott a Nyugat-Magyarországon, elsősorban Zala és Vas megyében szerdára virradóan. Lenti, Zalalövő, Vasvár, Körmend térségében néhol húsz centimétert is eléri a hó vastagsága.

A havazás több településen is áramkimaradást okozott, mert a hó súlya alatt elektromos vezetékek szakadtak el. A Vasvárhoz közeli Győrváron kedd este óta nincs áram. Pintyőke István, a falu polgármestere elmondta: szüntetet rendeltek el az iskolában, az óvodában, és bezárták a körjegyzőséget, valamint az orvosi rendelőt is, mert mindenütt működésképtelenné váltak az elektromos vezérlésű gázkazánok.

Hasonló a helyzet több közeli településen. Ürmösiné Kömíves Eleonóra, Egervár körjegyzője érdeklődésünkre elmondta: Egerváron, Gősfán, Vasboldogasszonyban sincs áram kedd este óta. Hozzátette: az egervári közintézményeket nem kellett bezárni, mert áram nélkül is működtetni tudják a kazánokat.

Buruzs Gábor, a Magyar Közút Kht. regionális főmérnökségének munkatársa lapunknak elmondta: 98 munkagéppel folyamatosan dolgoznak Zalában és Vasban az utak tisztításán, síkosság-mentesítésén. Minden település megközelíthető, az alacsonyabb rendű utak viszont a hótakaró miatt nehezen járhatók. A főutak már csak vizesek latyakosak.

Szerda délig a közútkezelő, és a katasztrófavédelem sem kapott hírt személyi sérüléssel járó balesetről. A 86-os utat viszont Zalalövő térségében többször is le kellett zárni, mert kamionok fordultak keresztbe. Az elakadt teherautók miatt volt, hogy 20-25 kamion torlódott össze, s rekedt az úton. Több helyen, például Zalasárszegnél, Zalacsébnél, Keszthelynél, Nagykanizsánál azért lassult le a közlekedés, mert a hó súlyától fák dőltek az utakra.

A tömegközlekedésben nincs nagyobb fennakadás. Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési igazgatója közölte: járataik indulnak, 5-20 perces késések azonban előfordulhatnak. T. Leiner Ildikó, a MÁV Zrt. területi kommunikációs vezetője elmondta: a vonatok menetrend szerint járnak, s a fűtés nélküli váltókhoz embereket rendeltek ki, hogy később se okozzon fennakadást a hideg és a hó.

Noha egyelőre nem okozott komolyabb fennakadásokat a havazás, a helyzet gyorsan megváltozhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis a Nyugat-Dunántúlon újabb havazás várható. A középső országrészben valószínűleg havas esőre, keleten pedig esőre kell számítani.

Az Eon körülbelül 50 ezer ügyfelét érinti Vas és Zala megyében a havazás miatti üzemzavar - áll az áramszolgáltató lapunkhoz eljutatott közleményében. Az Eon szakemberei átcsoportosításával és alvállalkozók bevonásával, nagy erővel dolgozik a hibák kijavításán. A vállalat ugyanakkor azt írja közleményében: egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy az érintett településeken mikor áll helyre a szolgáltatás, mert „jelenleg a kárfelmérés, a hibák behatárolása van folyamatban."

 

Hóláncot szerel fel egy sofőr a hófúvásban a 86-os út Zalalövő és Lenti között
Hóláncot szerel fel egy sofõr a hófúvásban teherjármûve kerekére a 86-os út Zalalövõ és Lenti közötti részén, ahol az éjszakai erõs havazás miatt kamionok fordultak keresztbe az úton és eltorlaszolták mindkét közlekedési sávot.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.