Túlságosan ízlik Komárom a hódoknak

A belvárosban lévő Rüdiger-tóba beköltöztek a hódok, most viszont ki fogják lakoltatni egy olyan területre, ahol több számukra a táplálék.

A KEMMA beszámolója szerint a hódok több mint másfél éve, a 2013-as dunai árvíz óta élnek a tó kis szigetén. A település belterülete azonban nem alkalmas arra, hogy hosszú távon biztosítottak legyenek az állatok létfeltételei. A tó partjára pihenni vágyók és helyi horgászok járnak le, a város belterületén van, minden oldalról házakkal körülvéve.

A hódok másfél éve élnek a Rüdigertóban
A hódok másfél éve élnek a Rüdiger-tóban
KEMMA

A hódok által megrágott fákra először helyi lakosok figyeltek fel, utána a város alpolgármestere és környezeti referense foglalkozott az üggyel. Tájékoztatták a lakosságot a hódok jellemző életmódjáról, és értesítették a környezetvédelmi felügyelőséget az esetről. A fák megvédésével és az állatok távol tartásával kezelték a helyzetet, erre főleg ott volt szükség, ahol a hódcsalád a tóba folyó kis patak partján lévő házak kertjében is rágcsált.

A károsodott komáromiaknak egy alkalommal gyümölcsfacsemetéket is adott a város – közölte a WWF magyarországi szervezete. A Rüdiger-tavi hódcsalád befogásának ötlete azért merült fel, mert a szigeten, ahol most élnek, egyre kevesebb a táplálék, ami miatt előbb-utóbb tovább kell vándorolniuk. A tavat azonban csak egy kis vízfolyás köti össze a Komárom környéki vízhálózattal és a Dunával, száraz időszak esetén pedig ebben a kis patakban nagyon kevés a víz.

Fennáll a veszélye, hogy a szárazföldön esetlenül mozgó állatok nem tudnák elhagyni mostani lakhelyüket, amikor elfogy számukra a megfelelő mennyiségű táplálék a szigeten. A hódcsalád az éjszakai kamerák felvételei tanúsága szerint három vagy négy tagból áll. Eddig a család egy kifejlett, felnőtt tagját sikerült sértetlenül becsapdázni. A családot a Duna melletti Táti-szigeteken fogják elengedni, és remélik, hogy nem fognak valamelyik település belterületére vándorolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.