Befalazva találták meg az ellopott Csontváryt

Egy józsefvárosi lakásban befalazva találták meg azt a mintegy negyedmilliárd forintot érő Csontváry-festményt, amelyet több más, tízmilliókat értő alkotással együtt még márciusban loptak el egy budai lakásból.

Fülöp Valter ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a már több betöréses lopást és egyéb más bűncselekményeket is elkövetett két budapesti férfi még március 15-én a teraszajtót felfeszítve tört be az I. kerület Orom utcai magánlakásba, ahol több festményt leemeltek a falakról. A lakásból összesen 480 millió forint értékben loptak el különböző tárgyakat.

Rendőrök dolgoznak Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című műve mellett
Budapest, 2012. április 30. Rendőrök dolgoznak Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című műve mellett 2012. április 27-én egy VIII. kerületi Szigony utcai lakásban. A mintegy negyedmilliárd forintot érő Csontváry-festményt, amelyet több más, tízmilliókat érő alkotással együtt még márciusban loptak el egy budai lakásból, az egyik elkövető apósának lakásában egy szekrény mögötti részbe falazták be a tolvajok, akik előzetes letartóztatásba kerültek. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A főkapitány-helyettes azt mondta: a tolvajok nem voltak tudatában annak, hogy milyen értékes festményeket vittek el, erről csak a médiából értesültek, ezért nem is merték értékesíteni, inkább rejtegették az alkotásokat. A legdrágább képet, Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című festményét az egyik elkövető apósának VIII. kerületi, Szigony utcai lakásában, a szekrény mögötti részbe befalazták, míg a többi képet lakásukon, fóliába csavarva rejtegettek.

Az ellopott képek között a szakértők által 288 millió forint értékűre becsült Csontváry-festmény mellett ott volt Szinyei Merse Pál Vadregényes táj és Mednyánszky László Csavargó, valamint Holdsütés című festménye, amelyek a becslések szerint több tízmillió forintot érnek, de elvittek egy szintén milliókat érő Kádár Béla alkotást is.

Fülöp Valter azt mondta: a már a nyomozók látókörébe került egyik betörőt, a 36 éves Sz. Norbertet a rendőrök a XIII. kerületben a Dózsa György út és a Szabolcs utca kereszteződésénél fogták el akkor, amikor az őt követő rendőrök elől megpróbált robogójával elmenekülni. A kismotoron pedig egy csomagban ott volt Mednyánszky László Csavargó és Holdsütés című festménye.

A főkapitány-helyettes - megerősítve az MTI-információját - a sajtótájékoztatót követően elmondta: a 43 éves N. Ferenc, miután megtudta, hogy társát elfogták a rendőrök, a Csontváry-festményt megpróbálta elégetni, de a képet és további két alkotást végül sértetlenül foglalták le a rendőrök.

Két további, milliókat érő festményt, Szinyei Merse Pál Vadregényes táj című képét, és egy Kádár Bála alkotást ugyanakkor még keresnek, mert a gyanúsítottak nem tettek vallomást, az ellopott alkotásokról pedig eddig nem mondtak semmit a nyomozóknak.

A bíróság hétfőn lopás megalapozott gyanúja miatt elrendelte mind a két férfit előzetes letartóztatását, a rendőrök pedig vizsgálják, hogy a bűncselekményben az egyik elkövető apósának, vagy más személyeknek, esetleg orgazdáknak, megbízóknak milyen szerepe lehet.

A sajtótájékoztatón a rendőrség Teve utcai székházában bemutatták az eddig előkerült, kommandósok által őrzött három képet, köztük a negyedmilliárdot értő Csontváry-festményt is, amelyet a lehető legrövidebb idő alatt szeretnék visszaadni tulajdonosának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.