Háromnyaras pontyok Zalában és Vasban

Mintegy 127 mázsa "azonnal" fogható, háromnyaras pontyot telepített a Vas és Zala megyei álló- és folyóvizekbe kedden a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.

A méretfeletti, 1,5-2,5 kilogrammos pontyokat a Tógazda Halászati Zrt. zalaszentgróti tranzitállomásáról négy kamionnal szállították a horgászvizekhez. A telepítés után horgásztilalmat rendelnek el, hogy a halaknak legyen idejük a szállítással járó stressz után magukhoz térni. A pontyokra csak két-három nap múlva sportszerű horgászni, amikor már szét tudtak oszlani a tavakban, és táplálékot is megtalálták.

A tilalmat péntek reggel hat órakor oldják fel, így a horgászoknak lesz idejük kifogni húsvétra a halakat. A pontyokat friss vízbefolyással táplált víztározókban nevelték fel, így jól fűszerezhetők, nincs mellékízük, mint az iszapos tavakban élő halaknak - tájékoztatott Csécs Sándor ügyvezető elnök.

A szövetség tavasszal, nyáron és kora ősszel végez haltelepítést a zalai és a vasi vizeken, a horgászegyesületek pedig az év végi tagdíjmaradványaikat fordítják a késő őszi haltelepítésre.

Csécs Sándor szerint a ponty a legkedveltebb hazai halféle; az egészséges, sportos halak kifogása kellemes időtöltést nyújt. A horgászok 90 százalékának "pontycentrikus" a gondolkodásmódja, bár vannak, akik szívesebben horgásznak fehérhalakra, ragadozókra a vadvizeken.

A halőrzés átszervezésével, a horgászegyesületek segítségével, és a rendőrséggel való együttműködéssel a szervezett hallopásokat - a hálózást, elektromos halászatot - már sikerült visszaszorítani a vasi és a zalai horgászvizeken - mondta el az ügyvezető elnök, hozzátéve, hogy apróbb szabálytalanságok azért így is előfordulnak.

A szabályok szerint napi két pontyot lehet megtartani és a harminc centinél kisebb halakat vissza kell engedni a vízbe. Ellenőrzéskor viszont gyakran kiderül, hogy kettő helyett három pontyot fogtak, vagy egy-két centivel nagyobbnak gondolták a halat. Időnként az is előfordul, hogy a horgászok "véletlenül otthon felejtik" a horgászengedélyüket, vagy a megengedett két horgászbot mellett egy harmadikat is használnak - mondta el Csécs Sándor.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.