„Az állatok kiirtása embertelen és nevetséges”

„Az ön országát milliónyi ártatlan állat vére szennyezi. Ne növelje ezt a morbid rekordot!” – írta Brigitte Bardot (BB) francia színésznő az ausztrál környezetvédelmi miniszternek címzett nyílt levelében. Greg Hunt a múlt héten bejelentette: Ausztráliában kétmillió macskát akarnak kiirtani 2020-ig, hogy megóvják az őshonos állatokat.

A macskák brit gyarmatosítókkal érkeztek a kontinensre, és több mint 29 őshonos faj kihalásáért felelősek – írja a Vice News. Az állítással a tudósok is egyetértenek, akik szerint a kóbor állatok okozták a világ egyik legnagyobb kihalási válságát. Ausztráliában 20-30 millióra becsülik a vadon élő macskák számát.

A környezetvédelmi miniszter javaslata szerint csapdákat, lőfegyvereket és mérget is bevetnek majd a kóbor állatok ellen, s összesen tízmillió hektárnyi terület akarnak macskamentes övezetté tenni. Elmondásuk szerint a macskák irtása humánusabb módon történik majd.

A PETA nemzetközi állatvédő szervezet felszólította az ausztrál kormányt, hogy vizsgálja meg, milyen más – nem halálos – módszerrel lehet visszaszorítani a macskák elszaporodását, beleértve az ivartalanítást is. Lisa Chalk az AFP-nek elmondta, hogy a macskák lelövése és megmérgezése nem csak kegyetlen, de hosszú távon nem is hatásos. Ezzel egyetért Brigitte Bardot is, aki szerint az ausztrál kormánynak inkább ivartalanításra kellene fordítania a gyilkolásra szánt tetemes összeget. „Az állatok kiirtása embertelen és nevetséges” – hangsúlyozta nyílt levelében a nyolcvanéves francia színésznő, aki emlékeztetett, hogy a macskák ugyanolyan háziállatok, mint a kutyák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.