Bárki vásárolhat magának egy darabkát a Holt-tengeri tekercsekből

A Holt-tengeri tekercsek darabkáit árulja a nemzetközi műkincspiacon egy palesztin család, nem kis felháborodást keltve ezzel a régészek és a Bibliával foglalkozó történészek körében.

A Holt-tenger térségének egyik barlangjában felfedezett állatbőr pergamenek - amelyek közül az elsőket 1947-ben találták - a héber Biblia legkorábbi ismert változatai közé tartoznak, és felbecsülhetetlen értékű dokumentumokként tekintenek rájuk. A kaliforniai Azusa Pacific University és a texasi Southwestern Baptist Theological Seminary, a világ egyik legnagyobb papi szemináriuma például milliókat költött a tekercsek darabjainak megvásárlására. 

A pergamenek apró töredékeit - néhányuk nem nagyobb egy postai bélyegnél - hírverés nélkül árulja a nemzetközi műkincspiacon William Kando, akinek családja korábban több tekercset is eladott neves kutatóknak és intézményeknek. Most arra a "maradékra" próbálnak vevőt találni, amelyet korábban nem tudtak értékesíteni. A férfi elmondta, az elmúlt években egy svájci széfben őrizték az értékes iratok darabjait.

A kéziratdarabkák árusításának híre igencsak meglepte a kutatók egy részét, akik közül sokan nem is tudták, hogy a tekercseknek még vannak megszerezhető darabjai. Az izraeli kormány régészeti hatósága szerint azonban a pergamenek minden egyes darabját Izrael kulturális tulajdonának kellene tekinteni. 

Néhány kutató úgy véli, hogy további értékes antik dokumentumok kerülhetnek elő a Holt-tenger térségében lévő barlangokból - olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.