Barbár módon szétverték az ikonikus berendezést

Szétverték Pécs egyik, korábban népszerű éttermének, a Dóm vendéglőnek a berendezését, amelynek része volt egy, a város négytornyú bazilikáját formázó faépítmény is. A sétálóutcában álló vendéglő épületét egy vállalkozó bérelte a várostól.

A vállalkozó összesen három, jól menő belvárosi szórakozóhelyet üzemeltetett az önkormányzat helyiségeiben, ám mivel több tízmilliós bérletidíj-tartozást halmozott fel, Pécs vagyonkezelő cége a múlt évben felmondta vele a szerződést.

A Dóm vendéglőt kedden ürítette ki a volt bérlő, s a Pécs Holding alkalmazottai másnap fedezték fel, hogy a berendezést tönkretették. A Dunántúli Napló úgy értesült, hogy az ikonikus faépítményt egyszerűen szétfűrészelték. Hogy mindez jogsértő volt-e, azt a holding vezetése még vizsgálja. A berendezés ugyanis az előző bérlő, Behek István vendéglős idején épült a múlt század nyolcvanas éveiben, Dévényi Sándor építész tervei alapján.

Pompás faépítményt tettek tönkre Pécsett egy egykor híres étteremben

Hogy a berendezés átment-e a város tulajdonába, arra csütörtökön még nem tudtak választ adni a vagyonkezelőnél. Elképzelhető, hogy a korábbi vendéglős a berendezésekkel együtt adta el a bérleti jogát utódjának, s akkor a bontás nem volt törvénysértő. Ám ettől még a pécsiek sajnálják a történteket, mivel az építész által tervezett ácsszerkezet egykor a város egyik leghangulatosabb éttermévé varázsolta a hónapok óta bezárt Dóm vendéglőt.

Péntek reggel sikerült beszélnünk a tervezővel, az Ybl Miklós- és Kossuth-díjas Dévényi Sándorral, aki elmondta, mélységesen lesújtották a történtek. „A berendezés annak idején hét hónap alatt készült el a legkiválóbb szakemberek közreműködésével és abban a tudatban voltunk, hogy értéket állítottunk elő” ­– mondta el lapunknak a pécsi építész, aki pénteken délben ül le tárgyalni a vagyonkezelővel, hogy kiderítsék, mit tehetnek ebben az estben. Dévényi úgy tudja, hogy a bérlő a város tulajdonát tette tönkre, ezzel mintegy tízmillió forintos vagyoni és felbecsülhetetlen eszmei kárt okozva a városnak.

Arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e jogi úton fellépni a volt bérlővel szemben, a tervező azt válaszolta: ő ezt maximum magánemberként tehetné meg, a többiről majd azután tud nyilatkozni, hogy leült beszélni a Pécs Holding vezetőjével.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.