Még 79 elzárt település van az országban

Több megyében katasztrofális a helyzet: a viharos erejű szél hatalmas hótorlaszokat emelt és több települést is elvágott a külvilágtól. Jelenleg 79 elzárt település van az országban, 157 út pedig járhatatlan.

A belügyminiszter főtanácsadója, Samu Attila a 15 órakor összesített országos adatokat ismertetve azt mondta: összesen 11.535 embert mentettek ki 2.970 hóban elakadt gépkocsiból, és őket központi melegedőbe, vagy más egyéb, erre a célra kijelölt helyre vitték.

A reggeli adatokhoz képest az áram nélkül maradt települések száma délutánra 22-vel emelkedve 129-re nőtt. A legkritikusabbnak számító közúton, az M1-es autópályán eddig 4 kilométernyit tudtak felszabadítani.

A belügyminiszter főtanácsadója megemlítette, hogy a rendvédelmi szervek összefogásának köszönhetően a Fejér megyei Bodajk településről egy szülés előtt álló nőt szállítottak kórházba úgy, hogy a tűzoltók vitték ki az asszonyt a vasútállomásra, onnan a MÁV segítségével egy külön mozdonnyal vitték Székesfehérvárra, majd a vasútállomásról egy külön mentőautó rendőri felvezetéssel vitte be a kórházba. Az asszony péntek reggel 7 óra 37 perckor egy egészséges fiúgyermeknek adott életet. Az anya, és Zoltán nevű kisfia jól van.

Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg 37 település van elzárva a külvilágtól. A megyében megszűnt a havazás, de továbbra is erős, óránkénti 55-75 kilométeres sebességű szél fúj, és várhatóan egész nap viharos marad a szél. A korábbi 22 mellett két újabb melegedőhelyet nyitottak a megyében azoknak, akik a rendkívüli hóhelyzet miatt nem tudják folytatni útjukat. Ezeket óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, sportcsarnokokban, vasúti és buszpályaudvarokon rendezték be.

Továbbra sem engedi a rendőrség Csornánál a 86-os útra a kamionforgalmat, ahogy az M1-es autópálya felhajtóinál sem engedik a sztrádára a gépjárműveket.

Baranya megyében már nincs elzárt település - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője. A közútkezelőnek sikerült megtisztítania a hótorlaszoktól a Kisnyárádra és Bakonyára vezető utakat, majd a délután a hó fogságába került Kiskeresztúrt is megközelíthetővé tették.

Baranyában a hó vastagsága 3 és 10 centiméter között van, a nap folyamán pedig további 5-10 centiméter friss hó várható. A viharos északnyugati szél a Dunántúlon a délután második felétől jelentősen mérséklődik és a csapadék is megszűnik.

Tolna megyében tizenegy települést nem lehet megközelíteni hóakadályok miatt, elsősorban Tamási térségében, és húsz útszakasz járhatatlan: Felsőnyék, Ozora, Nagyszokoly, Magyarkeszi, Fürged, Újireg, Tevel, Udvari, Kistápé, Gerjen és Tengelic megközelíthetetlen. A hóátfúvások miatt továbbra is járhatatlan a 61-es út Tamási és Pincehely között, az alsóbbrendű utakon többnyire Paks és Gyönk térségében, illetve a Völgységben nem lehet közlekedni.

Összesen 941 ember töltötte a péntekre virradó éjszakát ideiglenes szálláshelyeken. Porga Ferenc, a tamási védelmi bizottság elnöke az MTI-nek arról számolt be, hogy a 65-ös úton, Tamási és Iregszemcse között rövidesen egy nyomon megindulhat a forgalom, és bíznak abban, hogy a 61-es út délután Nagykónyi felé is járható lesz.

A nap folyamán csaknem száz, Tamásiban rekedt utas Szakály felé vasúton el tudott jutni Tolnanémedire és Simontornyára. Iregszemcsén és Tamásiban jelenleg is több százan várnak arra, hogy hazajussanak.

Autókat, házakat rongáltak meg kidőlt fák Zalában

Járművekben és épületekben is jelentős károkat okoztak Zalában a viharos szél miatt kidőlt fák, a megyében öt település van elzárva a külvilágtól. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság péntek délelőtti összegzése szerint Zalaszentlőrincen a szél kidöntött egy 15 méteres fenyőfát, amely egy parkoló személygépkocsira csapódott.

A Nagykanizsán, a Múzeum téren kicsavarodott fa parkoló személyautóban és lakóépületben egyszerre okozott kárt. Zalaegerszegen, a Landorhegyi városrészben szintén jelentős anyagi kárt szenvedett egy autós, akinek parkoló járművére egy 15 méteres fa zuhant. A katasztrófavédelem közölte: a viharos szél egy hótolót is az árokba lökött Karmacs külterületén. Szalapa és Óhíd között pedig egy autóbusz akadt el két utassal, de az úton rekedtek "visszautasították" a kiérkező tűzoltók segítségét.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Zalában - a reggeli három helyett - kora délutánra már öt települést zárt el a hó a külvilágtól: Kerecsenyt, Orosztonyt, Zalaszentmártont, Pötrétét és Zalamerenyét. Teljes útzár mellett elakadt kamiont és személyautókat mentenek a 71-es út 113-as kilométerénél. Továbbra is tilos a járműforgalom a 75-ös úton több szakaszon, le van zárva a Nagyrécse és Nagykanizsa, a Felsőrajk és Pötréte, a Gelse és Pölöskefő, a Kisfakos és Nagyfakos közötti összekötőút, valamint Újudvarnál a 7528-as út. Óhíd és Mihályfa között egy elakadt és üresen otthagyott autóbusz miatt zárták le az utat, Felsőrajk és Pacsa között pedig egy bennragadt kisbusz miatt nem lehet közlekedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.