Verés miatt kapott pénzbüntetést két tamási rendőr

Pénzbüntetésre ítélte nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék csütörtökön azt a két tamási rendőrt, akik 2010 októberében egy közúti ellenőrzésen bántalmaztak egy pincehelyi férfit.

A törvényszék Adrián Péter elsőrendű vádlottra, bűnsegédként hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt 375 ezer, Papp Zsolt másodrendű vádlottra, bántalmazás és könnyű testi sértés miatt 500 ezer forint pénzbüntetést rótt ki, ugyanakkor előzetes mentesítésben részesítette őket.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak, akik végig tagadták, hogy bűncselekményt követtek el, fellebbezést jelentettek be.

A vád szerint a két körzeti megbízott 2010. október 23-án Meggyespusztánál állította meg a sértetett, akit földre fektettek, megbilincselték, és a másodrendű vádlott gumibottal legalább tizenhat ütést mért rá.

A férfit, aki lopások miatt jelenleg is előzetes letartóztatásban van, azért állították meg, mert sejtésük szerint gépkocsijának csomagtartójában lopott tárgyakat szállított. A rendőrök az intézkedést azzal magyarázták, hogy a sértett nem tett eleget felszólításuknak.

Az ügyészség az előállítást és az intézkedést törvényes színben feltüntető jelentés miatt jogtalan fogva tartással és közokirat-hamisítással is vádolta a rendőröket, a törvényszék azonban e vádpontok alól felmentette őket.

Sárecz Róbert, a büntető tanács elnöke indoklásában kifejtette: aggály nélkül megállapítható volt, hogy a másodrendű vádlott a földön fekvő férfit ütötte meg, ami kimeríti a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás tényállását, ugyanakkor az is megállapítható volt, hogy a sértett ellenszegült a rendőri intézkedésnek.

A bíró a viszonylag enyhe büntetésre utalva megjegyezte: a pénzbüntetést indokolja, hogy a két rendőr közmegelégedésre, nagy társadalmi támogatottság mellett végzi munkáját.

A büntető eljárás megindulása után a Nagykónyiban szolgáló körzeti megbízottak mellett a tamási kistérség több polgármestere is kiállt; Nagykónyiban, Értényben és Koppányszántón több mint négyszázan aláírásukkal biztosították támogatásukról a két rendőrt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.