Bándy-gyilkosság: életfogytiglant kért az ügyész

Az ügyész tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kért a Bándy Kata meggyilkolásával vádolt P. Lászlóra. A Pécsi Törvényszék – várhatóan - ma délután hirdet ítéletet a nagy felháborodást kiváltó ügyben.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon pszichológusként dolgozó, 25 esztendős Bándy Katát Pécsett, a lakása közelében ölték meg 2012. július 8-ára virradóra. A gyilkossággal – a holttesten talált DNS-nyomok alapján – azonnal az áldozattal egyidős P. Lászlót gyanúsították. A kelebiai tanyavilágban élő férfi 2012. június elején egy barátjával és élettársával érkezett Pécsre. A lopásokért és rablásért 11 alkalommal büntetett P. László egy önkényes lakásfoglalók által birtokba vett, omladozó, öreg házban húzta meg magát, az egyik rokonánál. Hamarosan megismerkedett egy, a házban lakó lánnyal, s emiatt élettársát elzavarta.

A Bándy Kata megölésével vádolt P. Lászlót vezetik elő kommandósok a tárgyalásra
Pécs, 2013. április 5. A Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölésével vádolt P. Lászlót vezetik elő kommandósok büntetőperének tárgyalására a Pécsi Törvényszék épületében 2013. április 5-én.

Július 7-én, este P. László a városban céltalanul sétált, s éjjel negyed háromkor találkozott össze Bándy Katával. A pszichológusnő egy ismerőse születésnapi bulijáról hazafelé tartott, s épp lakása kapujához ért, amikor P. László megszólította őt. A férfi szexuális ajánlatot tett, Bándy ezt elutasította, és – talán félve attól, hogy a P. László követné őt lakásába – továbbment. A férfi utána sietett, majd amikor utolérte, erőszakosan átkarolta és egy elhagyott füves területre kényszerítette. Ott leteperte, bugyiját letépte, és megerőszakolta. Bándy végig tiltakozott, ezért P. László fojtogatással próbálta megtörni ellenállását. A férfi egy idő után észrevette, hogy a lány már nem védekezik, s akkor elengedte már halott áldozatát. Miután rájött, hogy gyilkosságot követett el, elvette Bándy 12 ezer forintját, valamint mobiltelefonját, és elfutott a helyszínről.

Bándy Kata holttestét négy nappal később megtalálták, és P. László értesülve arról, hogy őt gyanúsítják a gyilkossággal, menekülni próbált az országból. A kommandósok a baranyai Babarc határában két nappal később elfogták. A férfi sosem tagadta, hogy ő ölte meg a pszichológusnőt, s eleinte azt is elismerte, hogy szexuális indítékkal támadta meg a fiatal nőt. Októberben viszont új vallomást tett, s abban azt mondta: már két héttel korábban megismerte Bándy Katát, többször találkoztak, és szexuális kapcsolatban volt áldozatával. A gyilkosság napján is közösülni indultak a végzetes helyre, állította P. László, de ezúttal az aktus sikertelen volt. A férfi – a végleges vallomása alapján – azért fordult Bándy ellen, mert bántotta, hogy a pszichológusnő nem vállalja fel a kapcsolatot vele. Mindezzel tulajdonképpen azt mondta, hogy nem szexuális indítékkal támadt Bándy Katára, hanem a sértettsége okán érzett dühében. Ezzel, a per során is gyakorolt védekezési stratégiával – vélhetően – az volt a célja, hogy enyhébb büntetést kapjon.

A bíróságon azonban megbukott ez a védekezés. Bándy Kata és P. László bizalmas ismerősei nem tudtak arról, hogy a két ember ismerte volna egymást. Ráadásul az állítólagos randevúk idején Bándy Kata Hollandiában tartózkodott. Az is cáfolta P. László verzióját, hogy ő a vallomásaiban – nyilván a bizalmas viszonyt bizonyítandó – mindig Katiként emlegette áldozatát, miközben a pszichológus közeli ismerősei egyértelműen azt mondták, hogy a Kataként anyakönyvezett lány nem tűrte el ezt a becézést. Mindebből egyértelműnek tűnik, hogy P. László nem ismerte a pszichológust.

Az ügy nyomozása során többször felmerült, hogy P. Lászlónak bűntársa lehetett az erőszakban és a gyilkosságban. A nyomozás kezdetén a rendőrök is ezen a véleményen voltak, utóbb azonban ez a hipotézis nem igazolódott be, s a tárgyaláson sem merült fel olyan hiteles adat, ami ezt erősítette volna. Arról viszont volt szó a tárgyaláson, hogy P. Lászlónak börtönben kellett volna ülnie a gyilkosság idején. Többek között azért utazott júniusban Pécsre, hogy ha otthon keresik a büntetés-végrehajtástól, ne találják meg.

Most hosszú börtön fenyegeti P. Lászlót. Az ügyész az aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolt férfira tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kért. A péntek délelőtt elmondott perbeszédben az ügyész úgy érvelt, hogy P. László feltáró vallomást nem tett (ha beismert valamit, akkor azt az elébe tárt bizonyítékok hatására tette), őszinte megbánást nem tanúsított, s az, hogy egy kiskorú gyermeke van, nem enyhíti megítélését, hisz arról sosem gondoskodott. Ugyanakkor a vádlott tettét súlyosbítja, hogy többszörösen büntetett előéletű, 16 esztendős kora óta hat és fél évet töltött börtönben. Nyomatékosan súlyosbítja tettét, hogy cselekedete feldúlja a társadalom nyugalmát.

A bíróság délután egy órára tűzte ki az ítélethirdetést. A verdiktről annak kimondása után azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.