Balla-gyilkosság: megsemmisített ítélet

Nem bizonyított, hogy fia ölte meg Balla Irmát, az első fokon 12 évre ítélt vádlott hazamehet - döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélőtábla új eljárást rendelt el, így a per kezdődik előröl.

A Debreceni Ítélőtábla a mai tárgyalásán hatályon kívül helyezte az ifj. Schönstein Sándorral szemben az anya meggyilkolásának vádjával kiszabott első fokú ítéletet, új eljárásra kötelezte a bíróságot, a fiatalember előzetes letartóztatását megszűntette, s azonnali hatállyal szabadlábra helyezte.

A 33 éves fiatalembert tavaly első fokon bűnösnek találták az anyja, Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő 2007-ben történt, brutális kegyetlenséggel elkövetett meggyilkolásában, s ezért 12 év fegyházbüntetés letöltésére, továbbá 10 millió forint perköltség megfizetésére kötelezték.

A Debreceni Ítélőtábla Ficsor Gabriella, Szabó József és Diószeghy Attila által alkotott bírói tanácsa egyebek mellett azzal indokolta az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság első fokú ítéletében hiányosságok találhatók, abból a vádlott bűnössége nem igazolható. Ficsor Gabriella tanácsvezető bíró az indoklásban elmondta azt is: ha az első fokú bíróság abból a logikából indult ki, hogy ki mindenki nem követhette el a bűncselekményt, akkor ez nem menti föl a bíróságot az alól, hogy a vádlott bűnösségét bizonyítania kell.

Schönstein Sándor az ítélőtábla előtt
Teknős Miklós 2011.03.10. Digitális 2011. március 10. Balla Irma per, Debrecen, bíróság. Fotó: Teknős Miklós

Amikor az első fokú ítélet hatályon kívül helyezése után pár másodperccel levették a vezetőszáron elővezetett ifj. Schönstein Sándorról a bilincset, a fiatalember semmilyen érzelmet nem mutatott. Miképpen egykedvűen tűrte, hogy tavaly májusban, az első fokú ítélet kihírdetése során megbilincseljék, most ugyanolyan közömbös arccal vette tudomásul, hogy mától szabad.

Az ítélőtábla zsúfolásig megtelt aulájában a végzés kihirdetése alatt nem történt rendkívüli esemény, a hallgatóság némán figyelten az eseményeket, a vádlott jelen lévő családtagjai sem ragadtatták magukat érzelemnyílvánításra.

A Debreceni Ítélőtábla tárgyalása alig negyven perc alatt véget ért, ezután a szabadlábra helyezett ifj. Schönstein Sándornak a nyakába borultak a családtagjai: a testvére, a barátnője, valamint az édesapja, akik mindannyian zokogtak. A fiatalember is megrendült, de képes volt megőrizni a nyugalmát, a sajtó gyűrűjében állva összeszedetten nyilatkozott.

Tudósítónk kérdésére azt mondta: arra számított, hogy bűncselekmény hiányában fölmentik, de az ítélőtábla azon végzésének is örül, hogy új bírósági eljárás indul a büntetőügyében. A fiatalember a továbbiakban már nem vádlottnak és elítéltnek, hanem újra gyanúsítottnak tekintendő. Az ítélőtábla szerint nem kell tartania szökéstől és elrejtőzéstől, ezért az új eljárásban szabadlábon védekezhet.

Ügyvédje, Magyar György a végzés kihirdetése után azt nyilatkozta: ami az ítélőtáblán történt, az nem a védence, s nem is a védő győzelme vagy sikere, hanem az igazságszolgáltatás dicsősége. Ezt azzal indokolta: az ítélőtábla bebizonyította, hogy a jogszolgáltatás abszurditásait és anomáliáit a jogrendszer képes korrigálni és kezelni.

Kérdésünkre hozzátette: az állammal szemben benyújtandó esetleges kártérítésről még korai beszélni, hiszen az új eljárásban leghamarabb idén karácsonyra születhet új elsőfokú ítélet.

Ifj. Schönstein Sándor végezetül azt mondta: a szabadság első napját a családjával tölti. Testvére, Vanda érdeklődésünkre közölte: nagyon boldog a testvére szabadlábra helyezésének, azt pedig különösen fontosnak tartja, hogy az ítélőtábla a lehető legsúlyosabban kritizálta a család által kezdettől fogva képtelenségnek tartott első fokú ítéletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.