Baktérium a lefoglalt húsban
Mintegy 1, 2 tonna házi húskészítményt zárolt a Baranya Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás egy illegálisan működő húsüzemben Olaszban szerdán - tájékoztatott Vass Péter megyei főállatorvos.
A házi készítésű kolbászban, szalámiban és disznósajtban megbetegedést, hányást és hasmenést okozó baktériumokat mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.
A fertőzés veszélye azért áll fenn, mert a húsüzem működtetői termékeiket a kötelező vizsgálatok elvégeztetése nélkül hozták forgalomba - mondta el Vass Péter.
A főállatorvos beszámolt arról, hogy élelmiszerellenőreik lakossági bejelentésre keresték fel a község egyik portáját, s ott próbavásárlást tartottak. Miután kiszolgálták őket, felfedték kilétüket. Ekkor a tulajdonos azzal védekezett, hogy az árut saját fogyasztásra termelik, s testvére, aki a húskészítményeket az ellenőröknek eladta, a saját zsebére dolgozott.
Ennek ellentmond, hogy a házban nemcsak 1200 kilogramm különböző húskészítményt tároltak, hanem az ellenőrök háromszáz, csomagolásra használt zacskót és egy mérleget is találtak. Sőt, rábukkantak a "vágóhídra" is, ahol nem sokkal azelőtt négy koca feldolgozását kezdték meg.
A főállatorvos azt mondta: az ügyben tovább vizsgálódnak, s ha a gyanú beigazolódik, a rendőrséghez fordul.