Baja lovasa nyerte az idei Nemzeti Vágtát

Németh János, Baja lovasa nyerte My Boy Mennydörgés nevű tízéves lován a 2013-as Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap délután a fővárosi Hősök terén rendezett versenyen.

Németh a döntőben Kozárd, Sándorfalva-Homokpuszta, Szentlőrinc és Budapest-Zugló lovasát utasította maga mögé. A döntő futam jelentős részében hátul vágtázott, majd az utolsó másfél körben átvette a vezetést a bajai versenyző, akinek győzelmére egyébként előzetesen a legtöbben fogadtak.

Az ünnepélyes díjátadón a győztes ötmillió forintos jutalmat és a verseny vándorkardját, egy 1848-as huszárszablyát vehetett át a téren összegyűlt tömeg előtt. My Boy Mennydörgésre arany lótakarót terítettek. A második helyen végzett Molnár Gyöngyi, Kozárd lovasa egymillió forintot, a harmadik helyen befutott Sándorfalva-Homokpuszta versenyzője, Szentes Barbara pedig félmillió forintot vihetett haza.

Délután megrendezték az első nemzetközi futam döntőjét is, amelyen Katar versenyzője, Naif Mohammed Yousif Al-Hajri utasította maga mögé az Egyesült Arab Emirátusok, Szerbia és Kazahsztán lovasát. A versenyzők a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok shagya-arab lovain futottak.

A nemzeti vágta elfoglalta az őt megillető helyet a magyar identitásban, hiszen összefogja a magyarságot és óriási érdeklődés övezi: a helyszínen mintegy kétszázezer látogató, a televíziók előtt pedig mintegy kétmillió néző követte figyelemmel az eseményt - értékelte a 2013-as Nemzeti Vágtát az MTI-nek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A Hősök terén megrendezett háromnapos eseményen összesen 72 település képviseltette magát, az elővágták során több száz települést mozgatott meg a verseny Magyarországon és a határokon túl. Fazekas Sándor szerint a verseny erősíti a nemzeti érzést, a lovas ágazat és a lótartás becsületét, továbbá növeli annak népszerűségét. Az idén első alkalommal megrendezett nemzetközi futam pedig elviszi a magyar mint lovas nemzet hírét és erősíti az országnak a nemzetekhez fűződő baráti szálait - hangsúlyozta a miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.