A BKK levette honlapjáról a botrányosra sikeredett tervezetet

A jövőben nem használhatnák a mozgólépcsőt a budapesti tömegközlekedésben azok a szülők, akik egyedül tolják a babakocsijukat – egyebek mellett ez volt olvasható hétfő estig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új üzletszabályzatának tervezetében, amely – mint utóbb kiderült, tévedésből – kikerült a cég honlapjára.

A számos furcsa újítást is megfogalmazó dokumentum – amelyet elsőként a Kettős Mérce szúrt ki – kedden már nem volt elérhető a BKK honlapján.

A hétfőn még olvasható szabályzattervezetben például az szerepelt: „A mozgólépcsők babakocsival csak abban az esetben vehetők igénybe, ha az utazás során a babakocsi szállításához két felnőtt kísérő van jelen, és a kapaszkodásban nincsenek akadályozva.” Ez a megszorítás azt jelentené, hogy a legtöbb fővárosi metrót egyáltalán nem használhatnák a gyermekükkel egyedül közlekedők, hiszen az M4-et leszámítva csak elvétve akadnak liftek a vonalakon.

A szabályzatterv alapján számos kötelezettséget írnának elő a babakocsival utazók, a mozgáskorlátozottak, valamint a vakvezető kutyával közlekedők számára. Így például a mozgólépcső használatához „minden esetben kötelesek előzetes engedélyt kérni az állomási forgalmi személyzettől. Az engedélykérés történhet személyesen, vagy az állomás területén elhelyezett segélykérő készülékeken keresztül. A segítséget kérő személyek utaztatásához minden esetben egy forgalmi, vagy biztonsági szolgálati dolgozó személyes jelenléte szükséges.”

A BKK oldalán közzétett szabálytervezet szerint a dokumentumot augusztus 18-ig bárki véleményezheti. Erre azonban kedden már nem volt mód, hiszen a szöveget eltávolították a honlapról. A cég közleményt adott ki, amelyben tudatták, hogy a weboldalra egy „technikai és adminisztratív hiba miatt hibás munkaközi dokumentum került ki”. Mint írták, a BKK „az üzletszabályzat módosítására vonatkozó javaslatát a még szükséges belső egyeztetések és vezetői jóváhagyások után teszi közzé”.

Megkérdeztük a BKK sajtóosztályát, hogy mikor és milyen formában találkozhat újra a nagyközönség az üzletszabályzat-tervezet szövegével, illetve a dokumentumban jelzett augusztus 18-ai határidőre tekintettel mennyi idő marad az érdemi egyeztetésre. Mint jelezték: kérdéseinkre csak az üzletszabályzat véglegesítése után tudnak válaszolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.