Babakocsikra lövöldöznek a IX. kerületi Ferenc téren

Az Indexet néhány napja kereste meg többük nevében egy kisgyerekes anyuka azzal, hogy szeptember óta valaki apró műanyag golyókkal lövöldözi Budapesten, a IX. kerület egyik terén a babakocsival közlekedő kismamákat. A rendőrség csak a cikk megjelenése után kezdett vizsgálódni az ügyben.

Az apró fehér golyókat először szeptember elején vették észre a téren gyakran összegyűlő anyukák. A lövedéket valamelyik fa termésének nézték, ám hamarosan kiderült, hogy air soft fegyverekhez használják őket.

„Engem farmeren keresztül talált el, úgy is csíp, egy barátnőmet az arcán, a lövés helye napokig piros volt" – számolt be a portálnak az egyik anyuka.

A szülők, bár komoly sérülést nem szenvedtek, féltik a kisbabákat, akikben egy ilyen műanyaggolyó sokkal nagyobb kárt tud tenni, mint a felnőttekben. Volt olyan is, hogy az egyik babakocsiból került elő a lövedék, tehát úgy tűnik, akárki is áll a lövöldözés hátterében, nincs tekintettel a gyerekekre sem.

Az egyik airsoft üzlet vezetője szerint ez a „csínytevés" egyik legújabb módja. Jellemzően galambokra illetve a madarakat etetőkre lövöldöznek. A legolcsóbb fegyverhez már 7500 forintért hozzá lehet jutni, egy csomag lövedék pedig 1200 forintba kerül és könnyű hozzájutni, hisz nem hobbikellékről van szó. Az air soft közösségek igyekeznek odafigyelni tagjaikra és ha valakiről kiderül, hogy játékon kívül „civileket" vagy állatokat vesz célba, azt kiközösítik, de nem állhatnak oda minden vásott kölyök mellé.

Az egyik édesanya el is ment a rendőrségre, hogy bejelentést tegyen. Első alkalommal azt tanácsolták neki, hogy vigye haza a gyerekét és jöjjön vissza nélküle, mert elhúzódhat a dolog, majd másnak, amikor visszatért, a portán ülő ember azzal akarta elküldeni, hogy „ilyen csak a filmekben van". Erre a nő elővett egy adag papír zsebkendőbe csomagolt bogyót, mire végre hívtak egy nyomozót.

„Persze hozzátette, hogy nem most kellett volna jönni, hanem akkor, amikor konkrétan az eset történt, a lövöldözés. Mert akkor kimegy a térre két egyenruhás járőr, és felderíti, hogy honnan jön a lövés" – számolt be a lapnak az anya, aki szerint a nyomozó már egy fokkal megértőbb volt, de mégis azt mondta: nem tehetnek semmit, amíg rá nem jönnek, melyik ablakból lövöldöznek.  

A beszélgetésről, bejelentésről nem készült jegyzőkönyv, mondván, az egy nagyon hosszú procedúra lenne. Végül azt mondta a nyomozó, hogy ha e-mailben bejelentést tesznek, minél többen, névvel, adatokkal tegyék, mert annál nagyobb az esélye, hogy történni fog valami. Ha az édesanya csak egyedül tesz bejelentést, akkor kevés az esély, hogy bármi történjen.

Végül kilencen tettek közös bejelentést e-mail útján, de arra csak egy automatikus válasz érkezett arról, hogy köszönik a levelet, és továbbítják az ügyet az illetékesnek.

A szülők nem akartak saját szakállukra nyomozgatni, mert egyiküket durván le is hordta az egyik ház lakója azzal, hogy minek bámulja állandóan az ablakokat.

A lap felhívta a kerületi rendőrkapitányságot, hogy rákérdezzen, hogy áll az ügy, és hogy miként küldhetnek el a gyermekeik testi épségéért joggal aggódó szülőket úgy, hogy jegyzőkönyvbe se veszik a bejelentést. Épkézláb válasz nem érkezett a vonal másik végéről, csak megismételték, hogy akkor kellene telefonon beszólni, amikor épp lőnek.

Ez persze nem túl életszerű, mert miután az anyukák tudják, melyik két pad veszélyes, nem ülnek oda céltáblának. A sajtóvisszhang aztán mégis lendített egyet az ügyön, ugyanis a cikk megjelenése után két-három órával felhívták az egyik anyukát, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben. Elmondták, hogy nagyon komolyan fogják venni, állítólag már két járőr kint is van a téren. A rendőrök azt is hozzátették, hogy annak is utánajárnak, hogy ki volt ügyeletben akkor, amikor a szülő személyesen szeretett volna bejelentést tenni, de nem vették elég komolyan, szinte lebeszélték a hosszú procedúráról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.