Bábaként segített társának egy fehérfejű langur

Kínai tudósok egy csoportja egészen kivételes esetnek lehettek szemtanúi: egy éppen ellő langur mögé odaállt egy másik, idősebb nőstény, és bábaként segített fiatalabb társának.
Noha ritka, de előfordul, hogy egy főemlős bábaként segít egy társának
Noha ritka, de előfordul, hogy egy főemlős bábaként segít egy társának
Gil Cohen Magen / Reuters

A természetben az állatok többnyire egyedül, a többi egyedtől megfelelő távolságra adnak életet utódaiknak. Eddig legalábbis nem találtak bizonyítékot az ellenkezőjére. Kínai kutatók egy csoportja azonban szemtanúi lehettek, ahogy az egyik, már tapasztalt langur majom fiatalabb társa segítségére siet, miközben az éppen vajúdik.

Meng Yao, a Pekingi Egyetem adjunktusa és kollégái a Kínában, a vadonban élő fehérfejű langurokat tanulmányozták még 2013-ban. Ez a majomfaj meglehetősen ritka – kevesebb mint 800 példány él már csak a vadonban –, ezért a világ legsúlyosabban veszélyeztetett fajai közé tartoznak. Az elmúlt fél évszázadban tapasztalt erőteljes populációcsökkenésért elsősorban az orvvadászat és az élőhelyük elpusztításával járó emberi tevékenység a felelős.

A kutatócsoport többször is szemtanúja volt a kölykök világrajövetelének, és mindannyiszor azt tapasztalták, hogy a nőstény a csoport többi tagjától eltávolodva, magányosan hozza világra kicsinyét. Mivel az újszülött szembenéz az anyjával a születés pillanatában, így az anya meg tudja őt fogni és könnyedén világra tudja segíteni. A többi állat pedig többnyire csak a születést követő néhány órában nézheti és foghatja meg a kölyköt.

A Pekingi Egyetem Kuanghszi tartománybeli kutatóközpontjához közeli hegyekben azonban a szokásostól eltérően azt észlelték, hogy egy 14 éves, már többször ellett langur bábaként segíti ifjabb társát. Beszámolójuk szerint a tapasztaltabb nőstény épp a megelőző napon szülte meg kicsinyét, és amikor látta, hogy a társa (akinek ez volt az első ellése) vajúdik, azonnal odament hozzá.

„A viselkedése egészen váratlan volt” – idézi a BBC Yao professzort. Mint mondja, a bába végig a fiatal példány mellett ült, és amikor a kis majom feje és válla már szabadon volt, kihúzta a kölyköt a szülőcsatornából. Magához ölelte, és rögtön nyalogatni kezdte. ”Amikor azonban az anya odafordult és szerette volna elvenni a kicsinyét, a bába azonnal, mindenféle ellenállás nélkül odaadta neki” – tette hozzá.

Yao professzor megjegyezte, hogy egészen mostanáig azt gondolták, a bábaság intézménye csak az emberi társadalmakban jellemző. Úgy tűnik, tévedtek. Hozzátette azonban, hogy csak olyan fajoknál eshet meg, hogy egy főemlős bábaként segít társának, ahol a nőstények nem rivalizálnak egymással. A makákók és a páviánok nőstényei például nemhogy nem segítenek egymásnak a szülésnél, de inkább elrabolják egymás újszülötteit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.