„Az empátiámat használta, hogy megerőszakoljon”

Nemi erőszak áldozata tartott beszédet a Grammy-gálán szombaton, Katy Perry fellépése előtt. A dalszövegíró és költő Brooke Axtell gyermekként került egy szexuális ragadozó karmai közé, majd felnőttként is olyan kapcsolatban élt, amelyben bántalmazták. Ma sorstársainak segít feldolgozni az átélt borzalmakat; beszédében arra kérte az áldozatokat, hogy törjék meg a hallgatást.

A 34 éves Axtell egy 2012-ben írt költői vallomásban számol be a szörnyűségekről, amiket gyermekként kellett átélnie. Csak hétéves volt, amikor szülei egy papnak tanuló férfi gondjaira bízták, aki a szexuális rabszolgájává tette és más férfiaknak is eladta. A vele történtekről soha senkinek nem beszélt, de miután felnőttként egy bántalmazó kapcsolatban találta magát, amiből sikerült elmenekülnie, belátta, hogy nem hallgathat tovább.

Axtell a gálán. Megtörte a csendet és erre szólított másokat is
Axtell a gálán. Ő megtörte a csendet, és erre szólított fel másokat is
Mike Blake / Reuters

Axtell a What I Know of Silence című írásban elmesélte, hogy mit tett vele a férfi, akit csak Jimnek nevez: megkötözte, kurvának nevezte, a pincében tartotta és pénzért engedte, hogy más férfiak megerőszakolják. Jim mindezt videóra is vette, így bővítette személyes pornógyűjteményét. Amikor ez történt, Brooke édesanyja kórházban volt, apjának pedig üzleti ügyben el kellett utaznia, ezért bízták egy olyan felnőtt – Jim – gondjaira, akiben megbíztak.

A párkapcsolati erőszak nem erotikus ponyva

A kislány fizikai megpróbáltatásai egy idő után véget értek ugyan, de a kínzó fájdalom és a mardosó szégyen sosem hagyta el. Amikor felnőtt, beleszeretett egy férfiba, akitől jó ideig tűrte a párkapcsolati erőszakot, mert azt hitte, hogy a férfi sérült, és az ő segítségére szorul. „Az empátiámat használta ellenem. Féltem tőle és szégyelltem magam, amiért ebbe a helyzetbe kerültem. Azzal kötött magához, hogy meg akartam gyógyítani. Az együttérzésem teljes volt iránta, de saját magamra nem terjedt ki. Ám amikor megfenyegetett, hogy megöl, tudtam, hogy menekülnöm kell" – mesélte Axtell szombaton a díjkiosztón.

Végül az édesanyja rájött, hogy min megy keresztül, és azt tanácsolta neki, hogy kérjen segítséget egy helyi szervezettől, amely a családon belüli erőszak áldozatainak nyújt menedéket. Ez mentette meg az életét.

Axtell később alapított egy csoportot, mely a szexuális erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak nyújt segítséget, emellett szóvivője egy nemzetközi szervezetnek is, és szülővárosában, a texasi Austinban is vezet egy menedékházat, mely a hozzá hasonlóknak segít az újrakezdésben.

Obama is szólt az áldozatokhoz

Axtell a történetét több újságírónak is elmesélte már, így figyelt fel rá a Grammy vezető producere, Ken Ehrlich, aki felkérte, hogy tartson beszédet a díjkiosztón, miután levetítik Barack Obama témáról szóló videoüzenetét. Az amerikai elnök arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban minden ötödik nő szexuális bűncselekmény vagy támadás áldozata, és minden negyedik érintett a családon belüli erőszakban.

Üzenetében Obama mindenkit arra kért, hogy csatlakozzon a Fehér Ház családon belüli erőszak elleni kampányához, az ItsOnUs-hoz, illetve a fellépőket is arra biztatta, hogy szóljanak a rajongóik közt is szép számmal előforduló áldozatokhoz, és biztassák őket, hogy kérjenek segítséget.

Ezután következett Axtell, mint élő példa, hogy a nemi erőszak, az ilyesféle kapcsolat ördögi köréből van kiút: „Az igazi szeretet nem értékteleníti el a másik embert. Az igazi szeretet nem némít el, nem szégyenít meg és nem követ el visszaélést. Ha kapcsolatban vagy valakivel, aki nem becsül és nem tisztelt, azt akarom, hogy tudd, nem méltó a szeretetedre" – mondta, arra kérve az áldozatokat, hogy hallassák a hangjukat, törjék meg a csendet, mert ez nyitja meg az utat a menekvés előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.