Azokat erőszakolta meg, akiknek tudta, hogy senki nem fog hinni

13 színes bőrű nő ellen elkövetett szexuális erőszakban találta bűnösnek az esküdtszék csütörtökön Daniel Holtzclawot. A oklahomai rendőrségen dolgozó férfi szolgálatteljesítése közben követte el a bűncselekményeket.

A kizárólag fehér esküdtekből álló esküdtszék több, mint  45 órán keresztül tanácskozott, mielőtt bűnösnek mondta ki Holtzclawot az ellene felhozott 36 vádpontból 18-ban. Annak ellenére, hogy a vádak felében felmentették, valószínűleg a fennmaradó bűncselekmények, köztük négy nemi erőszak is elég lesz ahhoz, hogy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélje a bíró. 

Az esküdtszék a nemi erőszak mellett más szexuális bűncselekményekkel is vádolták, például szexuális zaklatással. Az ítéletet jövő hónapban hozza meg a bíróság.

Holtzclaw, aki csütörtökön töltötte be a 29. életévét, hangosan zokogott amikor a bíró kihirdette az ítéletet.

Az áldozatok védelmét megszervező Grace Franklin aktivista és az OKC Artists For Justice, a Művészek az Igazságért társalapítója is elégedett az ítélettel.

"Nyilvánvaló volt, hogy az esküdtszék nem hitt az áldozatok némelyikének, ami elkeserítő" - írta Franklin a The Huffington Postnak küldött emailjében. "Azt szeretnénk elérni, hogy a jogfosztott nők is tudják, hogy hisznek nekik. Igazságot szolgáltatnak nekik. Várjuk a január 21-i ítélethirdetést, azonban ma végre fellélegezhetünk és elkezdhetünk továbblépni."

13 nő tanúskodott az egykori rendőr ellen, valamennyien szexuális bűncselekményekkel vádolták. Holtzclaw szándékosan olyan áldozatokat választott, akikről tudta, hogy nem fognak hinni nekik, ha feljelentik őt. Fekete nőket támadott meg, akiknek már korábban volt összetűzése a törvénnyel és átéltek bántalmazást.

"Azok felett gyakorolta a hatalmát, akikkel a társadalom nem törődik" - magyarázta az esküdteknek a Gayland Gieger helyettes államügyész hétfői záróbeszédében. "Bizonyítsák be ezeknek a nőknek, hogy van, aki törődik velük!"

Holtzclaw általában délután négytől hajnali 2-ig dolgozott, főleg egyedül járőrözött az egyik legszegényebb környéken. A nők vallomásai mind hasonló elemeket tartalmaztak. A férfi megállította őket és drogot keresett náluk. Ellenőrizte a priuszukat, majd szexre kényszerítette őket azzal fenyegetőzve, hogy letartóztatja őket, ha ellenkeznek.

Az egy hónapig tartó tárgyalássorozatban a férfi védője, Scott Adams az áldozatok szavahihetőségét kérdőjelezte meg, illetve hogy miért nem fordultak korábban a hatóságokhoz. 

"Ezek közül az emberek közül valamennyien olyan találékonyak, amit el se tudnak képzelni" - érvelt. Védencét pedig "tiszteletre méltó és etikus rendőrként" jellemezte. Azt állította, hogy az áldozatoknak nem érdeke, hogy fény derüljön az igazságra.

A legfiatalabb, a bűncselekmény idején mindössze 17 éves áldozat DNS-ét Holtzclaw uniformisának a nadrágján is megtalálták. A lányt az anyja verandáján erőszakolta meg a rendőr. Azt mondta, nem látta értelmét, hogy feljelentse a férfit. "Milyen rendőrséget hívsz a rendőr ellen?" - kérdezte.

A férfit végül egy 57 éves nagymama juttatta rendőrkézre. Őt egy közúti ellenőrzés alkalmával kényszerítette orális szexre Holtzclaw, akit 2014. augusztusában tartóztattak le, 2015. januárjában pedig elbocsátottak az oklahomai rendőrségtől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.